Янаки Стоилов: Силата на днешното решение е в приключване на тема, която внася пълна яснота по въпроса

Мар 07, 2014 Новини БСП 0 1348

На заседанието на Националния съвет на БСП обсъдихме и приехме Декларация срещу омразата, за изкуството да живеем заедно, която изразява позицията на БСП срещу противопоставянето, срещу крайните политически и етно-религиозно мотивирани действия в страната

На заседанието на Националния съвет на БСП обсъдихме и приехме Декларация срещу омразата, за изкуството да живеем заедно, която изразява позицията на БСП срещу противопоставянето, срещу крайните политически и етно-религиозно мотивирани действия в страната. Обсъдиха се организационни въпроси. Беше прието решение, което актуализира броя, структурата и ръководствата на работните органи на НС, неговите постоянни комисии и съвети. Това обяви на пресконференция след заседание на Пленума зам.-председател на БСП Янаки Стоилов. Той допълни, че е бил определен и състав на предизборния център на партията, а също така са били утвърдени и правилата за организацията и дейността на обединението съответно на жените-социалистки и на Движението на ветераните на БСП. По думите му е приет и проект за решение на ИБ, което се отнася до партийното положение на членове на БСП след техни публични изяви и практически действия, свързани със създаване и подкрепа на други листи в изборите за представители в ЕП, за действия, които уронват престижа на БСП и нарушават уставните принципни норми. „Това решение беше гласувано с 85 души, които го подкрепиха, 3-ма против и 2-ма въздържали се, при участници в заседанието 103”, поясни Стоилов. По думите му НС на БСП е констатирал прекратяване на членството, дори са били добавени и предварителни мотиви, с оглед на вече осъществяваната паралелна политическа дейност чрез друга политическа формация, чрез засягане на единодействието на партията и изразеното намерение за самостоятелно участие, както в предстоящите европейски избори, така и в следващите национални избори. „Тук дори беше добавен и стремежът за прекратяване на дейността на сегашното управление, така че всичко това допълва картината и в случая става дума за действие, което за нас не е неочаквано, защото знаете, че преди няколко седмици на друго заседание беше снето политическото доверие и това беше последният шанс за спиране или ревизиране на така предприетите действия, така че днес Националният съвет единствено изпълнява уставното задължение да констатира прекратяването на членството поради тези обстоятелства. Само за едно от тези лица то се съчетава и с подадена молба или заявление за напускане на БСП – Ивета Станкова”, обясни още Стоилов.

На въпрос дали това действие засилва БСП, Янаки Стоилов отговори, че партията може да бъде засилена от своите собствени действия, отнасящи се към провежданата от нея политика и управленските решения, които тя предлага. „Ние не очакваме сам по себе си този факт поне значително да промени позициите на БСП, но той има важно ориентировъчно значение, за да е ясно на членовете и симпатизантите на БСП как стои реалното положение, какъв е политическият избор на хората, които търсят свой самостоятелен политически път, така че да няма неяснота, че ние всички сме част от БСП, но по различен начин ще участваме в предстоящите и в следващи избори. За мен силата в това решение е в приключване на тема, която внася пълна яснота по въпроса”, каза още Стоилов. По думите му това е намерение на партията да пази своето политическо достойнство.