Декларация на ПГ на КБ по повод 8-ми март

Мар 07, 2014 Новини БСП 0 1084

Утре е 8 март – международният ден на жената, ден за признание на икономическите, политическите и обществени постижения на жените

Утре е 8 март – международният ден на жената, ден за признание на икономическите, политическите и обществени постижения на жените. За първи път 8 март се отбелязва на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. Идеята за международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на 20 век, която поражда протести за подобряване условията на труд. Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк. Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на открит протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно, през същия месец, тези жени създават своя първи работнически синдикат.

В следващите години се организират други протести, най-известният от които е през 1908 г., когато жените организират шествие през Ню Йорк с искания за по-кратък работен ден, по-добро заплащане и право на гласуване. На 27 октомври 1910 г. се  провежда първата международна конференция на жените, организирана от Социалистическия интернационал. По предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема: Всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност с цел да се борят за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота. През следващата 1911 година Международният ден на жената е отбелязан от повече от един милион души в Австрия, Дания, Германия и Швейцария, а през 1913 г. във Франция и Русия.

Първото публично честване на 8 март в България е през 1915 година. Българската социалдемократическа партия (тесни социалисти), чийто наследник е БСП, застава още при създаването си зад идеята за равни права на жените и мъжете във всички сфери на икономическия, социалния и обществения живот.

През следващите десетилетия проблемът за равнопоставеността на половете е важна част от активните им политически изяви. Независимо от превратностите на времето, оставили отпечатък върху развитието на българската и европейската левица, равенството между мъжете и жените не загубва своето значение като ценност, политическа цел и социална практика. Днес ще припомним, че законодателното закрепване на  пълното изравняване на правата между мъжете и жените в България става с приетия специален закон на 17 октомври 1944 г. Така през следващите години се дават големи възможности за повишаване на образователното ниво и професионалното утвърждаване на жените, за социалната им защита, за техни пробиви и в областта на политиката.

След 1960 г. честването на 8 март придобива широки размери. Отбелязва се приносът на жените в икономиката, културата, науката и обществения живот. Десетилетия наред България бе в челните редици по равенство между половете и възможности за реализация на жените във всички области на стопанския и обществения живот.

След 1989 г. т.нар. джендър проблематика бе сред най-силно присъстващите теми в обществените полемики. Макар и отричан от определени политически сили, 8 март се утвърди като празник на жените от всички възрасти. Но това не е само битов празник. Вече никой не се съмнява, че общественият живот е невъзможен без участието на жените. Днес, както и преди, водим постоянна борба за отстояване на нашите права. Сега с нови методи, с модерните политики настояваме за още по-голяма роля на жените при решаването на важните обществени и жизнени проблеми. Ние смятаме, че участието на жените в политическите, икономическите и социалните структури за вземане на решения е гаранция за реална демокрация.

Прилагането на равнопоставеността на половете като политика за БСП и Коалиция за България е свързано с грижа за майките и децата, действия за намаляване на женската и младежката безработица, дискриминацията в заплащането на женския труд, подобряване на трудовото законодателство.

 Заложените в бюджета за 2014 г. мерки, насочени основно към майките, семействата, децата и образованието са израз на тази политика. Ще припомня увеличението на размера на обезщетението за отглеждане на дете от една до две години от 310 на 340 лв., намаляването на периода, от който се изчислява обезщетението за майчинство от 24 на 18 месеца, мярка която обхваща около 40 000 майки; увеличението на размера на месечните добавки за деца с трайни увреждания от 217 на 240 лв., което ще засегне 22 500 деца,  средствата за младежка безработица в размер на 100 млн. лв.

В страните от Европейския съюз въпросът за равнопоставеността на половете е от съществено значение в политиката. Сред най-важните проблеми в тази сфера за партиите от семейството на европейските социалисти днес са безработицата и равното заплащане на мъжете и жените. Жените са първата жертва на кризата и заедно с младите хора плащат нейната цена. Разликата в заплащането на мъжете и жените средно за страните от Европейския съюз сега е 16 %. Целта е да се намали тази разлика в целия Европейски съюз до 2%.

На годишната конференция на жените на ПЕС в Рим с активното участие на Обединението на жените-социалистки от БСП бе поставен въпроса за необходимостта от комисар по равнопоставеността на половете и защита правата на жените. Борбата срещу насилието над жените, правото на качествено репродуктивно здраве и равното заплащане ще са приоритет в политиката на европейската левица, а смятаме, че те трябва да бъдат приоритет и на следващия европейски парламент.

 

              Уважаеми дами и господа народни представители,

            Българската жена е пазител на традициите в обществото и семейството. Тя е имала не само сила и издръжливост във времена на трудности и изпитания, но с красота, обаяние и жизненост успява да пренесе тези най-добри свои черти през времето и да ги предаде на децата си. И днес българските жени показват голяма солидарност по болезнените проблеми на обществото, с увереност и осъзнат обществен дълг участват в развитието на икономиката,  образованието, здравеопазването, културата, в управлението на страната и в местната власт И заедно с това те съчетават мисията на майки и съпруги, в чиито ръце е бъдещето на България.

        Нека да пожелаем на българските жени един наистина празничен 8 март с настроение, с много усмивки и с усещането за големите предизвикателства на съвременния свят. Нека имаме самочувствието и решителността за активно участие в тяхното преодоляване заедно  с мъжете!