Янаки Стоилов: Очаквам евроизборите да се проведат по новите правила

Мар 04, 2014 Новини БСП 0 1343

Очаквам евроизборите да се проведат по новите правила

Очаквам евроизборите да се проведат по новите правила. В документа в по-голямата си част няма принципни промени по отношение на евроизборите, поради тази причина дори и възраженията, че кодексът се приема няколко месеца преди изборите не са относими към реалната ситуация. Това заяви зам.-председателят на ПГ на КБ Янаки Стоилов в ефира на БНТ. Народният представител подчерта, че новите правила не променят организацията на изборния процес, неговата технология. „В този смисъл правилата за провеждане няма да бъдат коренно различни”, обясни той.

Задължителното гласуване е спорен въпрос от конституционна гледна точка

По отношение събраната подписката за провеждане на референдум, Янаки Стоилов посочи, че от конституционна гледна точка има един спорен въпрос. „Спорен е въпросът дали е допустимо правото на упражняване на вот да бъде променяно на задължение. Когато става дума за референдум обаче, могат да се поставят само конституционно допустими въпроси”, обясни зам.-председателят на ПГ на КБ. Той продължи и подчерта, че реалистичният срок за произнасяне по отношение на подписката и въпросите, които се засягат, е по-скоро период след европейските избори.

Според Янаки Стоилов съществената дискусия по въпроса обаче ще започне едва когато подписката бъде представена в НС. „Друг важен момент е свързан с това, че се слага известна сянка върху част от събраните подписи за референдум. Тези подписи са събирани на места, които са седалища на общински администрации, на кметства. Мисля, че не е редно там, където действа една администрация да се провежда подобен род дейности. Въпросът е дали някой не е решил служебно да събира подписи. Считам също, че събраните подписи трябва да бъдат проверени в служба ГРАО”, каза народният представител. По думите му референдум би бил по подходящ по темата за данъчната политика. „По тази важна за хората тема има колебание в парламента, визирам ДПС, която е част от управляващото мнозинство. Данъчната политика и реформите в тази посока бяха и предизборен ангажимент на партията. Визирам по-конкретно желанието ни за преминаване от пропорционално към подоходно облагане на данъците на физическите лица, за което мисля, че може да се потърси позицията на гражданите чрез референдум”, подчерта той.

Социалистите в Европа показаха, че имат волята да се справят с проблемите в ЕС

На Конгреса на ПЕС в Рим се даде ясен сигнал с приемането на Манифеста на социалистите, обясни Янаки Стоилов и обясни стъпките, които ще предприемат социалистите за решаване на проблемите в Европа. "В 10 точки и три раздела, като напредък, защита и за работещ европейски съюз, бяха представени идеите на партията за развитие на икономиките и подобряване живота на хората в ЕС. Партията излъчи доста убедително и своят кандидат Мартин Шулц за председател на ЕК. В провелата се дискусия се заявиха също доста интересни идеи, като например тази за реиндустриализацията и нуждата на Европа от тази стъпка. Друга идея бе да се поставят банките под силно регулиране и надзор”, подчерта той. Според Янаки Стоилов социалистите в Европа са показали, че имат волята да се справят с проблемите в ЕС, като например икономическото състояние в зоната, заетостта, най-вече младежката, която е и един от акцентите в политиките на евросоциалистите. Стоилов посочи, че се предлага и мерки свързани с безработицата, а също и въвеждане на минимални заплати във всички европейски страни. „В своите политики ПЕС се ориентира към поставяне на гражданите на челно място, а не големите корпорации, банките и бюрокрацията. В този смисъл само радикални леви промени в посечените посоки могат да решат проблемите на гражданите в Европа”, категоричен бе той.