Мая Манолова: Изборният кодекс не е идеален, но е сериозна крачка напред

Мар 04, 2014 Новини БСП 0 1181

Изборният кодекс не е идеален, но по мнение и на Венецианската комисия, която даде предварително становище и на всички граждански организации, включително критикуващите го и по мнение на самия президент, това е сериозна крачка напред спрямо съществуващите изборни правила

Изборният кодекс не е идеален, но по мнение и на Венецианската комисия, която даде предварително становище и на всички граждански организации, включително критикуващите го и по мнение на самия президент, това е сериозна крачка напред спрямо съществуващите изборни правила. Това заяви в ефира на TV 7 зам. - председателят на ПГ на КБ и председател на Временната комисия за обсъждане и приемане на новия Изборен кодекс Мая Манолова. Тя подчерта, че кодексът, който е написан заедно с гражданите, е много по-добър от гледна точка на покриване на демократичните стандарти, на осигуряване на честност на вота, гражданско участие.

С преференциите партиите за пръв път отстъпват част от правомощията си

Помолена да коментира въпроса с мажоритарния вот и преференциите Манолова заяви, че за първи път по толкова смел начин този въпрос се решава, защото на предстоящите избори ще се гласува с 5 % преференция - нещо, което не е направил никой друг парламент. „Това е първият парламент, в който партиите отстъпват част от правомощията си ", поясни тя.

Манолова обясни, че ако някой е подкрепен от 5 % от гражданите, той се качва в листата  и толкова нисък праг не е приемал никой парламент и до сега всички парламенти са си намирали удобни причини, за да не го направят. "Убедена съм, че когато се види как работи преференцията на евроизборите и са факт разместванията в листите на кандидатите, които ще влязат в бъдещият ЕП, ще спре говоренето и спекулациите срещу тази мярка", категорична бе Манолова.

Ветото на президента е заради самото вето

На въпрос за ветото на президента тя отговори, че мотивите подготвени от екипа на държавния глава са безпомощни в критиките си - с празни аргументи. По нейно мнение изборната комисия ще отхвърли всички предложения на президента, защото те са некоректни и ветото му е заради самото вето.

"Председателят на парламента Михаил Миков покани публично Росен Плевнелиев да дойде днес в НС и да вземе участие в обсъждането пред очите на гражданите. Това иска обществото – политиците и институциите да си говорят публично пред  тях", каза още тя. По нейно мнение днес, когато се гласува ветото на президента, всеки депутат ще си даде сметка за следното – иска ли евроизборите да се проведат по кодекса на ГЕРБ или иска нови изборни правила. "Над 60 % от гражданите искат изборите да се проведат по нови правила. Това не е самоцелно, всички видяхме как се правят избори по герберски", поясни зам.-председателят на НС.  Тя подчерта, че по отношение на искането на президента вече е известно, че два от въпросите противоречат на Конституцията. "Ако има референдум и гражданите решат, че искат да има задължително гласуване, НС е длъжно да го включи в закона, а след това една парламентарна група го обжалва пред КС, то няма съмнение, че то ще бъде отменено. Това е заигравка с референдума по политически и партийни мотиви", каза още тя.

Инициативният комитет за подписката за референдум да заяви принадлежността си

Помолена да коментира подписката за референдум по изборните правила, Манолова заяви категорично, че се отнася с уважение към мнението на българските граждани  и когато подписката влезе в парламента с необходимия брой подписи, проверени по съответния начин, ние ще се произнесе и ще уважи това, което са предложили българските граждани. Тя бе категорична, че всички организации, които събират подписи, трябва да заявят принадлежността си и от името на кой ги събират. "Основният ангажимент, ако следим публичните изяви, е на ГЕРБ и техният лидер заяви преди дни "ГЕРБ събра 500 000 подписа, които ще предадем на инициативния комитет", заяви Манолова.

По думите и трябва да се следи за достоверността на подписката, защото ГД "ГРАО" проверява само имената, адреса и ЕГН-то на хората, но не и достоверността на подписите им, а тези данни са достъпни и на други места. "Обръщам се към инициативния комитет с  предложение да обявят списъците при запазване на личните данни, само име и адрес и всеки да може да види дали е включен  нея.  В новия Изборен кодекс сме заложили възможността всеки гражданин включително и на безплатен телефон да провери фигурира в подписка за регистриране на дадена партия или коалиция", коментира тя и допълни, че  тези правила обаче не важат за подписката за референдум, защото тя е започната преди да влезе в сила Изборният кодекс.

ЦИК трябва да се избира по публична процедура, за да не се повтаря хаосът

На въпрос за формирането на ЦИК и дали няма да има нова поредица от компромати около избраните, Манолова отговори: най-лесно беше, с оглед и на краткото време, мнозинството да се откаже от публичната процедура. Мислите ли обаче, че тази ЦИК, която предизвика небивал хаос по време на президентските и местните избори, която изпълняваше партийните указания на ГЕРБ, в която  има 10 представители на ГЕРБ и 4 на БСП трябва продължи да действа по този начин". По думите и сега за първи път е създадена възможност гражданските организации да номинират за членове на ЦИК. "Това е знак към хората - те ще избират кандидати за ЦИК и в Изборния кодекс е гарантирана прозрачност на всяко едно решение на този орган чрез видео излъчване и публикуване на стенограми от заседанията й", заключи Манолова.