Корнелия Нинова: Няма да има отнемане на отпуск на майките и предложение за работа на 15 - годишни

Фев 26, 2014 Новини БСП 0 1133

Идеите за отнемане на отпуска на майките и работа на 15-годишните не са законодателен факт

Идеите за отнемане на отпуска на майките и работа на 15-годишните не са законодателен факт. Това заяви в ефира на Нова телевизия зам.-председателят на ПГ на КБ и председател на Комисията по труда и социалната политика Корнелия Нинова. Тя обясни, че другата седмица ще се приемат окончателно промените в Кодекса на труда и там няма предложения за работа на 15-годишни. "Такова нещо няма да се приеме. Уредено е стажуването на млади хора до 29 години, които са завършили средно или висше образование", обясни депутатът. Тя подчерта, че няма нито дума в изменението на кодекса и за отнемане на отпуските на майките след майчинство. По думите и това е право на платен годишен отпуск, който няма отношение към майчинството. "Защо трябва да отнемаме едно право, за това че една майка е родила дете, особено в демографска криза", попита Нинова.

Пенсионната реформа не трябва да се прави на парче, а цялостно

Тя обясни, че има различни предложения от народни представители между първо и второ четене, които са породили две групи проблеми - едните са по съществото на текстовете, а другите са по технологиите. Зам.председателят на ПГ на КБ обясни, че по съществото на текстовете се предлага, ако човек, навършил пенсионна възраст продължава да работи, работодателят да може да го освободи от работа на това основание и той да си получава пенсията, за да се освободят работни места за млади безработни хора. "Има логика в това предложение и то среща подкрепа в част от обществото и съпротива в друга част. Нашето предложение ще бъде то да бъде изтеглено и да не бъде гласувано, за да не се решават пенсионни въпроси на парче", каза още тя. Нинова обясни, че предстои цялостен разговор по пенсионната реформа и система. "Ние ще започнем този обществен разговор и ще търсим широка обществена подкрепа. Предлагаме днес да не се решава за работещите пенсионери, осигурителен стаж и осигурителна вноска. Трябва да седнем всички и да обсъдим в общо всички тези въпроси и да ги решим", коментира председателят на социалната комисия.

Еднократната помощ за най-нуждаещите се е изпълнение на програма ни,  не предизборен ход

На въпрос на какво основание и как ще бъде давана еднократна помощ на пенсионерите и на най-социално слабите, Нинова отговори, че има зададени конкретни критерии - хората с ниски доходи, които имат право на енергийни помощи. Тя подчерта, че е отворен и диапазон от 10 лв. за тези, които толкова не са им стигнали, за да получат тези помощи. Тя категорично отрече, че това е предизборен ход и според нея това се доказва от факта, че още миналата година, при актуализацията на бюджета, е предвидено енергийните помощи за бедните да се получават от повече хора. "Имаме програма и в социалната й част е записано 8 300 000 лева за 280 000 души за енергийна помощ. Това не противоречи на политиката ни за трайно увеличаване на доходите и разкриването на нови работни места", категорична бе тя.

Без прекратяване на трудовия договор в неписмена форма

По думите и другата група предложения, създали напрежение, са за облекчаване на бизнес средата и подпомагане на работодателите. Тя обясни, че народният представител от ПГ на КБ Петър Кънев предлага микро предприятия (до 10 човека персонал) и малки предприятия (до 50 човека персонал), да бъдат освободени от част от административната си тежест - да правят график за отпуските си за догодина, да поддържат ревизионна книга; ако в една фирма работят двама души и единият е синдикален лидер, да няма право на допълнителния синдикален отпуск, който се полага по Кодекса на труда."Има и предложение, което не се прие - трудовият договор да се прекратява в неписмена форма - по имейл, устно или по друг начин. Тези предложения няма да бъдат подкрепени от ПГ на КБ. Това е в някаква степен посегателство върху трудовите права на хората", каза още Нинова.

Ще изчакаме становището на Националния съвет за тристранно сътрудничество за новите предложения в Кодекса на труда

Вторият проблем, по думите й, по-силно изразен от синдикати и работодатели, е това, че народни представители внасят между първо и второ четене промени в законите, без да са съгласувани в Националния съвет за тристранно сътрудничество. По нейно мнение това е конституционно право на народните представители и никой не може да  посяга на правата им да пишат и внасят закони, което е тяхна работа и задължение. "За да няма напрежение, като председател на Комисията по труда и социалната политика изпратих преди десет дни всички предложения, направени между първо и второ четене на националния съвет за съгласуване и становище", заяви Нинова. Тя каза още, че социалната комисия няма да се проведе докато той не се произнесе, въпреки че законът не я задължава да го прави. "Правя го от уважение към съвета като институция, където се решават трудови и осигурителни въпроси и от желание да покажем, че ние поддържаме разговор с всички страни в спора и ще вземем най-разумното решение. Чакаме ги да се произнесат, ще свикаме комисия, нека да дойдат и там. Нека да бъдат спокойни, че няма да предприемем нищо силово или административно като решение без да се отчетат интересите на работодатели и синдикати, правителство и парламент с лек превес по мое мнение и на работниците", категорична бе тя.