Антон Кутев: Йончев е избран с гласовете на БСП и това, което направи е недопустимо

Фев 26, 2014 Новини БСП 0 1034

Това, което прави Румен Йончев, е абсолютно недопустимо

Това, което прави Румен Йончев, е абсолютно недопустимо. Това заяви Антон Кутев, депутат от Коалиция за България, пред БТВ. Той продължи, че Йончев е избран в парламента с гласовете на БСП и не това поведение се очаква от него. „Това няма да промени съществено ситуацията в парламента. Румен Йончев не е част от Коалиция за България. Неговата партия не е коалиционен партньор в рамките на коалицията и напускането му не поставя юридически проблем пред Коалиция а България, но чисто морално, за мен, а и за цялата партия, неговата постъпка е осъдима, партията няма как да му се зарадва. Но ударът върху мнозинството в парламента не е сериозен и това е важното в случая”, продължи депутатът от Коалиция за България. Според Кутев напусналите своите парламентарни групи депутати трябва продължат да поддържат кворума, защото това е смисълът на участието в парламента. Неговата нормална работа трябва да се подържа, и от управляващите, и от опозицията. Той даде пример с Атака, която от няколко месеца работи срещу правителството, но поддържа работата на парламента. Кутев каза, че от известно време насам ГЕРБ също поддържат кворума.

БСП не се опасява от избори

„БСП не се опасява от избори, още повече новият изборен кодекс е вече факт“, каза Кутев и призова президентът, ако има намерение да налага вето, да го прави по-бързо. „Всички хубави неща, които се случиха в този кодекс, можеха да се случат в предишния”, заяви Кутев. Той отбеляза, че ГЕРБ вместо да оказват такава яростна съпротива срещу кодекса, са можели да приемат в техния кодекс положителните неща, като преференциалния вот, мажоритарния вот и принципа за уседналост, които са вече факт в новия кодекс.

Винаги има търкания в една коалиция, но те са част от коалиционната култура

На въпрос за това дали има напрежение между БСП и ДПС, Антон Кутев отбеляза, че винаги има търкания в една коалиция, но те са част от коалиционната култура, т.е. умението да преодоляваш напрежението, да намираш общия статус и да правиш онези неща, които са полезни за обществото. „На нашето общество му трябват няколко ясни неща - преодоляване на икономическата криза, засилване на икономическата активност на фирмите, възстановяване на средния и малкия бизнес, ограничаване на монополите, ограничаване на безработицата и вдигане на доходите”, категоричен бе народният представител.

Антон Кутев заяви, че не трябва да се забравя и пакетът от социални мерки, приет от правителството, а именно повишаването на пенсиите, майчинските и детските. Той каза, че те не са били увеличавани от четири години. „С този бюджет икономиката и държавата тръгват бавно напред”, категоричен бе Кутев. В отговор на въпрос, Антон Кутев не отрече, че в БСП има доброволци, които работят безплатно в интернет. „Тези хора са политически мотивирани, тези хора вярват в каузата на БСП и пишат това, което самите те решат”, заключи той.