Правителството не търси политизиране на въпроса с боклука

Апр 14, 2009 Новини БСП 1 1537

Сергей Станишев: Това е въпрос, който е важен за столичани, а ние винаги сме търсили разумните решения Учудих се когато един добронамерен акт към столицата, в това число и към общината, който беше подкрепен и от кмета, се превърна в политически въпрос

Сергей Станишев: Това е въпрос, който е важен за столичани, а ние винаги сме търсили разумните решения

Учудих се когато един добронамерен акт към столицата, в това число и към общината, който беше подкрепен и от кмета, се превърна в политически въпрос. Това не е политически въпрос, заяви Сергей Станишев по повод кризата с боклука в столицата. Премиерът беше категоричен, че Министерският съвет не търси политизиране на въпроса с боклука. Това е въпрос, който е важен за столичани, а ние винаги сме търсили разумните решения, заяви той. Станишев отбеляза, че най- важното е столицата да се чисти и вече са видими резултатите от усилията на правителството в тази посока. Според премиера работата трябва да продължи - в това число и с фирмите, които имат договори.

Станишев напомни, че кризата със сметосъбирането и сметоизвозването в столицата е от години и има своите пикове и спадове. В тази връзка като втора важна задача след почистването на София, кризисният щаб трябва да потърси по-трайни решения на проблема.

Премиерът подчерта, че в началото на годината столичният кмет Бойко Борисов е казал, че общината ще се справи с проблема, но това не се е случило. Според Станишев фирмите, с които бяха сключени договори, нямат достатъчен капацитет, за да почистят цяла София. Те не могат качествено и системно да извозват боклука, да мият улиците, да премахват стотиците нерегламентирани сметища. Затова правителството, на основата на докладите на министрите, отговарящи за околната среда и здравето на хората, взе решението за създаване на кризисен щаб.

За да не бъде възприет като враждебен акт към Столична община, не бяха мобилизирани фирмите, които имат договори. Това е много ясен сигнал от страна на правителството, категоричен беше Станишев. Мобилизирани са пет фирми, които почистват на много по-ниски цени, отколкото тези, които имат договори. Причината е, че те само се обезщетяват от правителството за направените разходи и им се плаща не за брой вдигания на празни кофи, а на количество смет, който е извозен до Суходол.

Станишев предупреди още, че според анализа на МОСВ сметището в Суходол се изчерпва. Трябва ли да чакаме да се изчерпи съвсем, за да сме отново в трагична ситуация с риск за здравето на хората и тогава да действаме, попита риторично премиерът. Той обясни, че в събота през нощта, когато се е извършвало почистването, е бил неприятно изненадан от арогантното поведение на общинските съветници на ГЕРБ, ДСБ и СДС.

На въпрос колко ще струва кризисното положение на правителството, Станишев каза, че Министерството на финансите има задача да потърси начин за компенсация на мобилизираните фирми. На година от столичани се събират от такса смет около 140 млн. лв., а се плащат около 80 млн. лв., напомни още премиерът.