Атанас Мерджанов: Защо МВР на Цветанов не е разследвало връзката на Алексиев с един от „Кокаиновите крале“

Фев 25, 2014 Новини БСП 0 1272

„Искам да изтъка коренно различния метод на работа на МВР под ръководството на Цветлин Йовчев и работата на ведомството, когато бе управлявано от Цветан Цветанов

„Искам да изтъка коренно различния метод на работа на МВР под ръководството на Цветлин Йовчев и работата на ведомството, когато бе управлявано от Цветан Цветанов. Когато Цветанов го управляваше, хората виждаха зрелищни полицейски акции, издаваха се медийни присъди без конкретен резултат. От изнесените информации в медиите могат да се поставят много интересни въпроси. Очевидното обаче е, че г-н Алексиев е бил свързан по неоспорим начин с един от „Кокаиновите крале“. И тук въпросът ни е защо МВР на Цветанов и Флоров не са разследвали тази връзка, при шумно рекламираната акция „Кокаинови крале”, попита зам.-председателят на ПГ на КБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов по време на днешната пресконференция в централата на БСП. Той подчерта, че в случая изплуват две имена - тези на Гълъбин Боевски и Орлин Алексиев. „МВР защо не е разследвало възможността за „преки връзки”, дали този канал е съществувал по времето на управлението на ГЕРБ, защото е очевидно, че за да бъде задържана такава огромна пратка, въпросният канал не е започнал да действа от сега. Интересен е и логичният въпрос дали е имало политически чадъри в случая?”, попита Мерджанов. По думите му от проведените обиски у нас става ясно за унищожаване на документи. "Питам г-жа Фандъкова, която е и зам.-председател на ГЕРБ, възможно ли е такива действия на един от най-отговорните по дефиниция общински съветници Орлин Алексиев, председател на Комисията по бюджет и финанси, свързан с редица от най-важните дейности на столицата, да остане на тази позиция в случая? Не е ли редно и не е ли нормално първото действие да бъде Орлин Алексиев да бъде отстранен от позицията, която заема в комисията, за времето, за което се води досъдебното производство, ако има такова?”, попита председателят на вътрешната комисия.

Атанас Мерджанов изнесе и данни на статистика, според която задържаният хероин за 2013 г., спрямо този от 2012 г., е три пъти повече. „Също задържаният кокаин е два пъти повече. Марихуаната е 2,5 тона през 2012 г., докато през 2013 г. са задържани 30 тона. Тези факти говорят какво е правило МВР при Цветанов, и какво прави ведомството сега, при това само за няколко месеца”, каза още той.

Сергей Станишев: И Борисов, и Цветанов, и Фандъкова мълчат за заловения кокаин и връзката на Алексиев

„След проведената акция на МВР, заловените 1.4 тона кокаин и българската връзка, този случай повдига много политически въпроси. Оказва се лъжа изявлението на Цветан Цветанов, според което гръбнакът на организираната престъпност е бил пречупен. Възниква въпросът и за провеждането на показните акции по времето на ГЕРБ, както и въпросът доколко има покровителство върху каналите от зам.-председателя на ГЕРБ, а може би и от председателя на тази политическа сила. Но всички мълчат по този въпрос. И Борисов, и Цветанов, и Фандъкова мълчат“, заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев по време на пресконференция в централата на партията. Той поздрави Цветлин Йовчев и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, както и целия екип на ведомството, които по думите му са провели една безпрецедентна операция, тъй като заловеното количество от 1400 килограма кокаин е най-голямото залавяно досега във Франция.

Сергей Станишев каза още, че МВР се е департизирало с избора на Йовчев за вътрешен министър. „Интересно е да се направи паралел какво не е правило МВР на Цветанов и какво прави ведомството при управлението на министър Йовчев. Искам да припомня, че една от тезите ми, още преди изборите и Конгреса на БСП, бе да се департизира МВР, и това се случи с избора на Цветлин Йовчев за вицепремиер и министър на вътрешните работи. Този знак се дава и с подготвения Закон за МВР. Тази седмица очаквам документът да влезе и в пленарна зала и ние ще го подкрепим, защото в него се залага на професионализма, на кариерното развитие, на ясните ангажименти в социалната сфера на служителите на МВР”, обясни лидерът на социалистите.