Сергей Станишев: Имаме ясна политическа воля, че ЕС трябва да се промени

Фев 25, 2014 Новини БСП 0 840

На Президиума на ПЕС беше утвърден окончателният вариант на нашия политически Манифест за европейските избори

На Президиума на ПЕС беше утвърден окончателният вариант на нашия политически Манифест за европейските избори. Това е голямо постижение и мога да го кажа с гордост и самочувствие, защото всички 35 партии и организации, след обсъждане на 4 варианта, след повече от 250 редакционни предложения от почти всички партии и организации, се обединиха около този проект, който вярвам, че ще бъде подкрепен от всички партии и организации в европейската социалдемокрация. Това заяви Сергей Станишев, председател на БСП и президент на ПЕС, на пресконференция в централата на партията. Той допълни, че документът е озаглавен „Към нова Европа“ и е с ясната политическа воля, че ЕС трябва да се промени. „Този ЕС, който виждаме през последните години, в който продължават да доминират и в ЕП, и в Европейския съвет, десните сили, консервативните политики, не е съюзът, който гражданите харесват и очакват. Ние сме реалната алтернатива на ЕНП и техните политики, които последните години отвратиха толкова много граждани и ги отчуждиха от ЕС“, допълни Станишев.

Наложената политика от десните мнозинства не отговаря на интересите на хората

Лидерът на ПЕС припомни, че социологическите проучвания в почти всички страни-членки показват, че доверието в европейските институции спада, защото наложената политика от десните мнозинства не отговаря на интересите на хората. „Затова на първо място в Манифеста е изведена заетостта, като централна политика, гарантираща работа, достойно заплащане на гражданите на ЕС, със силни правила за гарантиране на еднакво заплащане за еднаква работа и достойни минимални заплати в цяла Европа“, обясни той. По неговите думи друг акцент е рестартиране на икономиката, като инструмент за постигане на тази социална цел и се извежда на преден план политика на реиндустриализация на ЕС и на страните-членки и тяхната конкурентоспособност в световен мащаб. „Важно е това, което отстоявахме последните години – поставяне на финансовия сектор в услуга на гражданите и на реалната икономика, чрез засилване на регулациите в банковия сектор, чрез създаване на ясна преграда между търговското и инвестиционно банкиране. Именно премахването на такава преграда през 90-те години доведе до финансовите балони и срива на банковата система. Също така въвеждане на данък за финансови транзакции. Това е инициатива на ПЕС, която се възприема от все повече страни“, каза президентът на ПЕС.

Според него вторият приоритет е за социална Европа. „Това е фундаментален принцип на ЕС, който последните години се ревизира от десните. Искаме да променим и възстановим социалната ангажираност на ЕС чрез нашите политики.

В интерес на България е ЕС да бъде съюз на разнообразието

В интерес на България е ЕС да бъде съюз на разнообразието, на взаимното уважение между страните-членки. Виждате атаката, която е насочена най-вече към българи и румънци, но това засяга принцип на ЕС и европейските социалдемократи първо застават зад него“, категоричен е той.

Станишев заяви, че БСП е настоявала в Манифеста да влезе текст, който засяга България в контекста на бежанската вълна. „Солидарност на членките, която трябва да бъде показана в политиката на миграция и убежище и трябва да бъде осигурена с необходимите ресурси“, поясни той.

По неговите думи Манифестът е много силен изборен инструмент. „За разлика от предишния през 2009г, който беше 20 страници, този е под 4 страници с 10 ангажимента на европейските социалисти и той е шапката, около която сме обединени всички от европейското социалдемократическо семейство. Всяка страна ще разработи, а както знаете БСП вече утвърди предизборна платформа и своите 10 приоритета на нашия Конгрес и те ще допълват общата ни политика“, каза лидерът на ПЕС.

Станишев обяви и второто важно събитие, което ще се състои в Рим, а именно утвърждаването на кандидатурата за президент на ЕК. „Убеден съм, че това ще бъде Мартин Шулц, президент на ЕП“, допълни той. По неговите думи този Конгрес ще бъде най-голямото събиране на европейски социалисти преди кампанията. Президентът на ПЕС обясни, че той ще започне неформално още в четвъртък с годишната Конференция на жените на ПЕС, в петък ще се проведе Конференция на генералните секретари и организационните секретарите на партиите, които ще координират националната и европейската кампания.

Демократическата партия в Италия ще стане член на ПЕС

„Ще заседава и Президиумът на ПЕС под мое ръководство и това, което ще се случи е приемането за пълноправен член на Демократическата партия в Италия, която се оглавява от Матео Ренци. До сега техни евродепутати участваха в групата на социалистите и демократите, но партията беше извън рамките на ПЕС със статут на засилено партньорство и участие във всички наши форуми, но сега желаят и формално да станат член на ПЕС“, каза той.

Станишев заяви, че в Конгреса ще участват 8 или 9 министър-председатели от Франция, Австрия, Румъния, Малта, Италия и други. „Виждате, че се променя балансът на сили в Европа. Преди години имахме 3-ма министър-председатели, сега са 12 и това е сериозен успех. Имаме всички шансове ПЕС да спечели най-много мандати и да бъде първа политическа сила, да можем да излъчим и наш президент на ЕК, и по този начин да можем да променим посоката на развитие на ЕС“, категоричен е лидерът на ПЕС. Според него се очертава много интересна кампания на европейско и национално ниво, защото както на европейско ниво основното противопоставяне е между европейските социалисти и ЕНП, така и в България това ще бъде кампанията между БСП и ГЕРБ. 

ГЕРБ е партията на Цветан Цветанов. Ако Борисов е фасадата, то Цветанов е съдържанието

Нещата около ГЕРБ са ясни. Първо, ясно е, че ГЕРБ е партията на Цветан Цветанов. Бойко Борисов, който постоянно даваше сигнали, намеци, намигвания, че се разграничава от Цветан Цветанов, не може да го направи. Той е изцяло зависим от Цветанов. ГЕРБ е партията на Цветанов. Ако Борисов е фасадата, то Цветанов е съдържанието на ГЕРБ. Това заяви Станишев и допълни, че Цветанов контролира ГЕРБ, контролира парламентарната група им група и колкото и да иска Борисов да се освободи от воденичния камък, не може да го направи. „Колкото и да играят на доброто и лошото ченге, те са едно цяло. Това е ясно”, каза още Станишев.

Основен ангажимент на БСП е да не допусне ГЕРБ до властта

Той продължи, че в този смисъл последната заявка на Борисов, за това, че иска отново да бъде министър-председател на България е много интересна. „Аз много пъти съм казвал, че основен ангажимент на БСП пред избирателите, извън икономическите, социални политики и политики за възстановяване на държавата, беше да се отстрани ГЕРБ от власт. Ние сме свършили само част от тази мисия - да не допуснахме ГЕРБ в управлението. Да  формирахме правителство, което е политико-експертно, начело с Пламен Орешарски, което за осем месеца, в една много нестабилна и враждебна среда, успя да свърши изключително много от предизборната програма на Българската социалистическа партия и от своята собствена програма, която беше утвърдена от парламента. Но не сме гарантирали за сега необратимостта на процеса, ГЕРБ да не бъдат на власт. Затова европейските избори са натоварени с допълнителен смисъл и съдържание”, продължи Сергей Станишев.

Всяка колаборация с ГЕРБ вреди на държавата

Той поясни, че отношението на БСП към всички партии ще минава през въпроса дали те са склонни да помогнат на Борисов да се върна на власт. „Нашето отношение към всяка една политическа партия ще минава през този въпрос – Кой е готов да помогна на Борисов да се завърне на власт? Всяка колаборация с ГЕРБ вреди на държавата. Вреди на нормализацията, на икономическите, обществените и политическите отношения. От това ще се определя отношението на БСП към всяка политическа сила, независимо от хубавите приказки на едни или други”, категоричен бе Сергей Станишев.