Пълна заетост и инвестиране в хората са основните принципи, които ще следват бъдещите евродепутати на Коалиция за България

Апр 14, 2009 Новини БСП 1 1328

Левицата се нуждае от единение, защото залогът е бъдещето развитие на България   Права и задължения за всички, пълна заетост и инвестиране в хората са част от приоритетите, които ще следват бъдещите евродепутати на Коалиция за България

Левицата се нуждае от единение, защото залогът е бъдещето развитие на България

 

Права и задължения за всички, пълна заетост и инвестиране в хората са част от приоритетите, които ще следват бъдещите евродепутати на Коалиция за България. Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев, който днес подписа Договора за Коалиция за България за участие в изборите за членове на ЕП. Подписи в договора за Коалиция за България сложиха и председателите на другите партии от коалицията - Георги Анастасов за партия Български социалдемократи, Александър Радославов за партия Движение за социален хуманизъм, Спас Панчев за ЗС"Александър Стамболийски", Тома Томов за партия „Рома", Александър Паунов за Комунистическа партия за България и Минчо Минчев - председател на патриотичната партия „Нова зора".

Други важни принципи в работата на евродепутатите от левицата ще бъдат: защита на децата; социален диалог; общества, които включват всички граждани в решаването на проблемите; равни права за мъжете и жените; превръщане на разнообразието на обществата в ЕС в обща сила; стабилност на обществата и активна Европа за хората. Основа на всички тези принципи са  ценностите на Партията на европейските социалисти, част от която е и БСП.

Председателят на БСП отбеляза, че през последните години Коалиция за България се утвърди като основен субект в лявото патриотично политическо пространство. Фактът, че коалицията продължава да работи показва, че е съставена от добри и коректни партньори. Според Станишев е важно всички партии в лявото пространство, които имат своя авторитет сред българските граждани, да се обединят и да се явят единни на изборите за ЕП. Сигурен съм, че това ще бъде подхода ни и за изборите за български парламент, заяви лидерът на БСП. По думите му в този формат Коалиция за България е достатъчно убедителна и обединява много широк спектър на левицата. Станишев подчерта, че винаги в различните аспекти на левицата е имало нюанси, но сега действително залогът е голям, а именно - бъдещето развитие на България.

Премиерът беше категоричен, че днес страната ни се нуждае от стабилно и предсказуемо управление. Управление, което е компетентно, интелигентно и знае как да решава постоянно възникващите нови проблеми и предизвикателства. В този контекст левицата се нуждае от единение.  На миналите избори за ЕП се явихме в няколко листи, което разпиля гласовете на левицата. Това не бива да се повтаря на тези европейски избори и на предстоящите избори за български парламент, заяви Станишев.

По повод промените в изборното законодателство, председателят на БСП заяви, че българските граждани очакват приемането на мажоритарния елемент. Избирането на 31 мажоритарни кандидати Станишев определи като първа стъпка, която ще покаже, че българският парламент и политическите сили правят промяна, разширяват възможността на хората да избират не само листи, които партиите формират по вътрешнопартийни и демократични механизми, за да направят по-силен личен избор. Предложението за вдигането на изборната бариера за коалициите отразява процесите в дясното политическо пространство, коментира още Станишев.