Борислав Гуцанов: Не е нормално на една цена да се отдават на концесия пусти и апетитни плажове

Фев 18, 2014 Новини БСП 0 1257

Проблемът с презастрояването на Черноморието е свързан с факта, че когато предишни управляващи са приемали закони, свързани със застрояването, но там вече е имало построени множество обекти

Проблемът с презастрояването на Черноморието е свързан с факта, че когато предишни управляващи са приемали закони, свързани със застрояването, но там вече е имало построени множество обекти. Сега се стремим да направим така, че от една страна хората да са доволни, а от друга концесионерите да имат възможност да подобряват услугите. Това заяви народният представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисия по регионална политика и местно самоуправление Борислав Гуцанов в ефира на ТВ7. Той даде пример със случая с Царево, като подчерта намесата и на НС, въпреки факта, че този казус не е ангажимент на парламента. "Моето предложение бе да се направи частично изменение на Общия устройствен план там. Хубавото е, че това се случи, а също и последващата екологичната оценка да бъде приета. Едва след това е редно да се създаде възможност за застрояване, като не се допусне презастрояване и се запази максимално пясъчната ивица", обясни Гуцанов. Според него ако по време на презастрояването гражданското общество е било будно както сега, едва ли е щяло да се стигне до проблеми.

Според него е нужна и регулация в цената за отдаване на концесия на плажовете, тъй като тя е еднаква за всичките. "Не е нормално един плаж, на който никой не ходи, да има същата концесионна цена, като тези, на които ходят много повече хора. Поради тази причина ще поканя всички заинтересовани страни на среща, на която да се намери адекватно решение на проблема. Според мен така трябва да се направят промените, че да бъдат в интерес и на хората, които ползват плажовете", посочи зам.-председателят на Комисията.

 БСП е с ясна позиция по отношение въвеждането на чужд език при гласуване

"Ние бяхме категорични, че не е правилно въвеждането на чужд език при гласуване. Аз мисля, че изказването на депутата от ДПС мина разумната граница за изказване в един парламент. Считам, че направеното от него е недопустимо и очаквам каква ще бъде декларацията на парламента по въпроса. В момента, на държавата и е необходимо спокойствие, защото икономиката изисква спокойствие и предсказуемост. Това липсва най-много на страната ни през изминалите пет години", каза още той.   

В ръководството на БСП никога не е обсъждано разцеплението на ГЕРБ

На въпрос дали БСП има нещо общо с напускането на депутати от ГЕРБ, Борислав Гуцанов категорично заяви, че в ръководството на социалистическата партия никога не е обсъждана подобна тема. "Това са техни проблеми. Нека тези въпроси да си ги решават в ГЕРБ. Но е важно процесите в партията да не влияят на развитието, спокойствието и мира в държавата ни", подчерта народният представител.

Попитан дали някой от БСП би отишъл в подготвяната стая в НС за незасвисимите депутати, Борислав Гуцанов подчерта, че едва ли някой би го направил. "По интересно е да се проследи докъде ще стигне разпадането на ГЕРБ, и дали ще се съберат необходимите десет депутати, за да се отделят във въпросната стая", каза още той.