Евгени Кирилов: Моите приоритети не се различават от интересите на България

Апр 13, 2009 Новини БСП 1 1698

Пред младите социалисти от клуб „Млад дипломат" към ГС на БСП- София българският евродепутат представи отчет за дейността си в ЕП             Моите приоритети не се отличават от интересите на България

Пред младите социалисти от клуб „Млад дипломат" към ГС на БСП- София българският евродепутат представи отчет за дейността си в ЕП

            Моите приоритети не се отличават от интересите на България. Цялата социалистическа делегация от България работи изключително активно. Нашата цел е защитата на европейските ценности, адресирани към конкретните интереси на България, заяви евродепутатът от групата на ПЕС в ЕП Евгени Кирилов по време на среща с младите социалисти от клуб „Млад дипломат" към ГС на БСП- София. Кирилов представи отчета си за две години и половина парламентарна дейност в Европейския парламент.

Евродепутатът  подчерта, че е много важно използването на лоста на членството в ЕС. Той даде пример с въпроса за обезщетяването на тракийските българи и присъединяването на Турция на ЕС. В тази връзка Кирилов внесе миналата година поправка в доклада за напредъка на Турция по пътя й за европейско членство.

Евродепутатът говори и за инициативата за възстановяването на българските военни гробове в Македония. В това отношение Кирилов проведе редица срещи с представители на македонските институции. България е  заинтересовани за отпадането на визовия режим с Македония. Въпросът е да има реален прогрес и в тази посока. Тук ние трябва да помагаме, категоричен беше Евгени Кирилов.

По думите му страната ни е влязла не достатъчно добре подготвена в Европейския съюз, особено по отношение на работата с европейските фондове. Това, което обаче се прави в посока подобряване на усвояването на европейските фондове в последните месеци ще доведе до успех, прогнозира Кирилов. Структурните фондове на ЕС са много важни, защото позволяват европейските средства да достигнат до най-нуждаещите се европейски граждани. Именно това е основната цел в работата на регионалната комисия в Европарламента, допълни Кирилов. Европейският депутат подчерта, че страната ни има нужда от конкретно обучение на хора, които да произвеждат качествени проекти по европейските програми. В тази посока трябва да се работи активно, смята той. Кирилов отбеляза, че по негова инициатива са проведени редица такива обучителни семинари в различни части на страната.

Според евродепутата не е полезно темите за проблемите със съдебната ни система и проблемите с усвояването на европейските средства да се политизират самоцелно. Вероятно след изборите ще трябва да се намери една по-широка политическа база, за да се направи крачка напред за по-ефективна съдебна система, заяви Кирилов в отговор на въпрос на млад социалист.

Евгени Кирилов не подмина и енергийната тема като подчерта, че Европа има нужда от все повече газ. Ние сме заинтересовани през нас да минават тръбопроводите, отбеляза Кирилов.

Въпреки че не е член на комисията по земеделие, Кирилов е внасял и успешно поправки, засягащи винопроизводството у нас, субсидиите за земеделските производители и създаването на национален резерв от неизразходваните преки плащания на площ.