Борислав Гуцанов: Вотът на недоверие за сигурността е срещу ГЕРБ

Фев 11, 2014 Новини БСП 0 1092

Вотът на недоверие срещу сигурността, който ГЕРБ внасят, е вот срещу самите тях

Вотът на недоверие срещу сигурността, който ГЕРБ внасят, е вот срещу самите тях. Съгласен съм с премиера Пламен Орешарски, че това е автогол. Това заяви в ефира на BTV народният представител от ПГ на КБ Борислав Гуцанов. По негово мнение всеки един дебат може да бъде полезен, но този не е добре подбран от ГЕРБ и е възможно най-неудачният за тях.  По думите му е имало 1501 акции за по-малко от 4 години управление на ГЕРБ, от които 701 акции са неправомерни и 37 акции на отряда за борба с тероризма, които дори не са отбелязани. Той припомни, че преди 1989 г. се броят на пръсти случаите, когато такъв отряд въобще е бил употребяван.

Той подчерта, че не знае как са се почувствали вчера от ГЕРБ, когато са разбрали, че именно той ще бъде в студиото  и изпращат човек. "Как биха се почувствали, ако специализиран отряд на МВР влезе сутрин рано в дома им с насочени автомати към децата им? Как искат вот на недоверие? Кой ще даде отговор за 701 неправомерни акции", попита депутатът.

По законов път преустановихме натиска над икономиката от страна на МВР

На въпрос защо се е наложило първите решения на сегашния парламент да са в сферата на сигурността и да са точно тези, които са били взети, Гуцанов отговори, че е имало свръх концентрация на силова власт в ръцете на министър Цветан Цветанов като зам.-председател на една политическа партия и МВР се е превърнало в инструмент за натиск. По думите му именно това е била причината да се коментира, че има проблем с демокрацията в България.

"Защо 2012 г. министър Цветанов не е искал да бъдат вкарани в употреба купените вече съоръжения от ДАНС? Причината е много проста - искал е да контролира подслушванията", коментира народният представител. Според него дори прокуратурата, за да направи дело, е трябвало да иска разрешение от вътрешния министър за всички действия по СРС-тата.  Според него фактът, че използването им се разрешава само с подпис на вътрешния министър показва, че той ще знае за всяка една от разработките, която се прави. По думите му вече министърът не е човекът, който подписва тези разрешенията и тази нишка е прекъсната.

Най-важното е успокоението на хората и липсата на страх от натиск

"Има една генерална промяна в сегашното управление на МВР. Всичко, което се прави, е не само законово обосновано, но и внимателно обмислено. Най-важното, което се направи, е че МВР не е този заплашителен орган, който всяваше страх и ужас в продължение на 4 години и се беше превърнал в основен рекетьор на икономиката и държавата. Успокояването на хората е най-важното. Това е огромна крачка напред", категоричен бе Гуцанов. Той подчерта, че целта на реформите е деконцентрация на властта, за да не може един човек да управлява целия този процес и за това законовите разпоредби вече са различни и по законов път се е преустановил натискът над икономиката и държавата.

"Йовчев е първият министър на МВР за 18 години, който не е политическо лице", категоричен бе Гуцанов. На твърденията, че Цветанов има повече професионален опит от Йовчев,  той отговори, че това може да е вярно само ако се говори в качеството му на физкултурник или зам.-председател на партия.  Депутатът припомни, че по време на цялата предизборна кампания на БСП и през последните 2 години тя е алармирала, че силовото министерство е това, което нанася сериозни вреди на демокрацията в държавата и сега вече са взети мерки за това.

Като друг важен проблем със сигурността по време на управлението на ГЕРБ той посочи кризата с бежанците от Сирия. По думите му през  2012 г. е имало 114 доклада от службите за предстоящ проблем с бежанците. "Безумно е, когато три години си имал ясни доклади от разузнавателните служби, правителството да не вземе никакви мерки", заключи Борислав Гуцанов.