Сергей Станишев: Посланията на Конгреса бяха категорични – имаме волята, знанията и силата да продължим пътя, по който поехме

Фев 09, 2014 Новини БСП 0 968

Вчерашният Конгрес беше важен със своите послания и към членовете на БСП, и към българското общество, защото показа сила, самочувствие за това да извървим пътя, който сме започнали, след парламентарните избори

Вчерашният Конгрес беше важен със своите послания и към членовете на БСП, и към българското общество, защото показа сила, самочувствие за това да извървим пътя, който сме започнали, след парламентарните избори. Това заяви в предаването „Неделя 150“ по БНР лидерът на БСП Сeргей Станишев. „Стефан Данаилов, който наистина дълбоко развълнува Конгреса със своето появяване и със своите думи, спомена също така, че е имал своите вътрешни колебания и съмнения дали има смисъл при резултата от парламентарните избори, при едно относително ограничено мнозинство в парламента, което получи правителството, да продължим този път и да поемем кръста на една много тежка отговорност – да изваждаме страната от състоянието, в което беше през последните четири години, да променим посоката на развитие, да започне държавата да бъде предсказуема, стабилна, последователна, а не всеки ден да се правят експерименти, да подпомага бизнеса, средните, малки производители и търговци, да плаща навреме, да покаже, че може и по време на криза да се прави социална политика, да се помага на бедните, на майките с деца, на пенсионерите“, обясни лидерът на социалистите. По думите му тази промяна е започнала и пътят не е лек. „Посланията на Конгреса бяха категорични – имаме силата и знанията, и волята да продължим този път в името на България“, добави Станишев.

В БСП имаме нещо повече от лични отношения, симпатии, антипатии – това е каузата

Според него БСП много пъти е била атакувана, удряна. "И през последните месеци е така. Викали са ни „червени боклуци”. Само че ние имаме нещо повече от лични отношения, симпатии, антипатии, и това е кауза. БСП е единствената ясна партия с кауза, с идея. Затова е оцеляла, затова вървим напред“, категоричен бе председателят на партията. На въпрос за АБВ, той отговори, че  тази страница действително е затворена. „Това не беше леко за всеки един от нас, защото става дума за хора, с които сме работили, за които сме работили в много техни кампании – и на Георги Първанов, и на Ивайло Калфин, с които сме спорили, но сме ги подкрепяли във всяко едно начинание, практически. Затова не беше лесно, но мнението и на партията, мога да кажа, е категорично“, допълни Станишев. Той допълни, че не е чул от представителите на АБВ нещо, което принципно да се различава от политиките, зад които застава БСП. „Това означава едно – че има някакви други мотиви“, каза още Станишев.

Няма нито един раздел от нашите предизборни ангажименти, по който да не се работи

Станишев бе категоричен, че няма и един раздел от ангажиментите на БСП, който да не е придвижен напред, по който да не се работи, но подчерта, че предизборната платформа не е за шест месеца, а за 4 години. „Ние казваме преди изборите към хората „ще направим това и това за четири години, за един мандат“, да не говорим за това, че толкова много неща реално са изпълнени, особено в социалната сфера, а това беше водещо в нашите ангажименти“, каза още лидерът на БСП. В тази връзка той посочи възстановяването на Швейцарското правило за пенсиите, увеличението на парите за майчинство, за отглеждане на деца, за подпомагане на хората, които са бедни, като енергийно подпомагане, както и възстановяването на данък общ доход на хората с ниски доходи – 340 лв., което, по думите му, е фактически промяна на плоския данък. Станишев подчерта, че има управление, което не е изцяло на Коалиция за България и няма как само нейните приоритети да бъдат отчитани. „Затова аз предложих вчера на Конгреса БСП да обмисли няколко теми – това са само част от възможните теми за референдум. Нормално, по този въпрос защо да няма референдум, след като това е актуален въпрос, с различни гледни точки“, каза още лидерът на социалистите. Помолен да коментира предложеният от президента референдум Станишев заяви: „Много е нелепо и смешно, и жалко, когато хора, които бяха срещу първия демократичен, по волята на гражданите референдум, днес да се представят те като защитници на идеята за референдум. Говоря и за президента Плевнелиев, говоря и за Бойко Борисов, говоря и за маса други публични, медийни фигури, които питаха „За какво ни е референдум за „Белене”? Хората не могат да се ориентират, хората нямат познание по този въпрос”, обясни лидерът на социалистите. Той допълни, че днес същите тези хора хвърлят идеята за не по-малко сложни въпроси, като например електронно гласуване, което, по думите му, има изключително много технология, от гледна точка на няколко ключови въпроса за изборите.