Атанас Мерджанов: Сигурността е най-неудачната тема, по която ГЕРБ можеха да искат вот на недоверие

Фев 07, 2014 Новини БСП 0 1376

Темата за сигурността е най-неудачната тема, по която ГЕРБ можеха да искат вот на недоверие, каза Атанас Мерджанов, зам

Темата за сигурността е най-неудачната тема, по която ГЕРБ можеха да искат вот на недоверие, каза Атанас Мерджанов, зам.-председател на ПГ на Коалиция за България пред ТВ7. Той продължи, че не оспорва правото на опозицията да използва този парламентарен инструмент, но определи като нахалство ГЕРБ да искат този вот по тема, която е била емблематична за провала на управлението им. „Да искаш вот на недоверие по тема сигурност, когато имаш прекалена злоупотреба с власт, когато си превърнал МВР в един партиен институционален инструмент  за мачкане на бизнеса, на хората. След като си се провалил и в борбата с битовата престъпност. След като си допуснал 4 пробива в националната сигурност, това е нахалство”, каза депутатът от Коалиция за България.

Темата за подслушванията касае всеки един български гражданин, каза Мерджанов в отговор на въпрос. Тази тема, според него, е била друг голям провал на ГЕРБ и в доклада на Европейската комисия ние сме били остро критикувани  заради нея.  „Това наложи и съответните реформи в сферата на сигурността и на първо място изваждането на ГДБОП от състава на МВР. Защото не може една политическа фигура да контролира подобен род действия”, обясни той.  „Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев ясно заяви, че откакто той е поел поста, незаконно подслушване няма. БСП винаги се е борила срещу тези неща. Сигурен съм, че това няма да бъде допуснато”, категорично бе Мерджанов.

Той каза, че по друга тема от вота, а именно за бежанската вълна, ГЕРБ са особено уязвими, тъй като практически работата по посрещането на това огромно предизвикателство е започнала от нулата. „Тя започна реално от месеците юни, юли през миналата година. До тогава ГЕРБ, включително и признанието на Цветанов на КСНС, беше, че те не очакват бежанска вълна от Сирия. Ако те не бяха проспали това, България с повече лекота щеше да се справи тази криза”, категоричен бе Атанас Мерджанов.