Николай Малинов: АБВ е неясна алтернатива

Не съм съгласен, че няма дискусия

Не съм съгласен, че няма дискусия. Тя тече много бурно. Това заяви Николай Малинов, народен представител от ПГ на КБ и член на НС на БСП, в ефира на Нова телевизия. Той допълни, че още преди 3 години е написал една статия, в която се казва, че АБВ е неясна алтернатива. Според него медиите се опитват да разделят БСП на доволни и самодоволни. „Основната разделителна линия за това как се отнасяш към АБВ, протича от това дали АБВ, както едно Ляво крило е част от БСП, работи за решаването на всички тези проблеми“, каза той. Малинов е категоричен, че никой не е бил изключен. Той обясни, че е отговарял за декларацията на градския съвет като председател на комисията. „38 декларации имаше, които трябваше да бъдат обобщени. В крайна сметка решението за снемането на политическото доверие излезе след това и беше гласувано единодушно на градския съвет на БСП, като мярка спрямо отцепниците от АБВ. Това са наши хора, другари, приятели, с които ни е минал животът. Аз съм 26 години в партията. В края на краищата разделителната линия между нас е само една. Всички тези процеси, които текат в партията, дали ще ги контролираш отстрани или ще се опиташ да ги консолидираш, да ги вкараш в едно разумно русло вътре в партията“, каза народният представител.

„На нас от три години ни се говори как това е платформа за дискусия. Това ще бъде едно място, където ние ще обменяме идеи, мисли и съображение как да се подобрим организационно, програмно и дейно. Миналата седмица бях на конференция с другаря Георги Първанов в Ковачевци. Той каза, че няма разлика между социализъм и социалдемокрация. Излиза, че ние нямаме и идейни различия. Тогава какво се случва?“, попита той.

По мнение на Малинов тези другари, които напускат БСП, са решили, че вътре в партията вече няма сили и  възможност да се случи това, за което винаги са си говорили, а може да се постигне само някъде навън. „По тази причина ние се разделяме. Аз смятам, че може да се случи и вътре в БСП и съжалявам, че ние по този въпрос сме на различни мнения, но бъдете сигурни, че по всички останали 110 въпроса, които засягат лявото и развитието на обществото, ние ще бъдем на едно и също мнение и няма никаква драма. Аз с тези хора съм в един постоянен диалог и постоянен спор“, заключи Николай Малинов.