Сергей Станишев: Темата сигурност е най-неподходящата, която Борисов и Цветанов могат да измислят

Янр 29, 2014 Новини БСП 0 1179

Дали ГЕРБ ще внесат вот на недоверие или ще размислят за пореден път, не е ясно, защото сме виждали обръщане на 180 градуса от днес за утре

Дали ГЕРБ ще внесат вот на недоверие или ще размислят за пореден път, не е ясно, защото сме виждали обръщане на 180 градуса от днес за утре. Второ, ако изберат темата сигурност, това е най-неподходящата тема, която точно г-н Борисов и г-н Цветанов могат да измислят. Това заяви Сергей Станишев, председател на ПГ на КБ, пред журналисти в парламента. „Те за какво са? За това да се възстанови системата  от незаконно подслушване, която беше констатирана от прокуратурата и 800 души от медиите, журналисти, общественици и политици са били подслушвани. Това ли ще защитават? Или ще защитават това, че МВР се превърна по тяхно време в партизирана институция и инструмент за репресии на бизнеса, който рекетираше и отнемаше?”, попита той. Станишев зададе и въпроса дали ГЕРБ ще защитят и това, че е имало няколко тежки пробива в националната сигурност по времето на г-н Цветанов, като се започне от първия терористичен атентат от десетилетия на територията на България с жертви, в т.ч. и на български граждани и граждани на Израел. Той припомни и случая с взрива на Петолъчката, както и побоя на местни хора от Коиловци над френски разузнавачи, за които никой не е обяснил по какъв начин те са се оказали на територията на страната. „Това ли ще им бъде мотивацията за този вот на недоверие?”, каза лидерът на БСП.

Сергей Станишев бе категоричен, че правителството има много ясни и сериозни аргументи за работата, която е свършило. „Като започнем от това, че се възстановява контролът върху използването на СРС-та, създаде се специализирано бюро, което да ги контролира. Овладя се една изключително тежка криза, за която по времето на Цветанов нищо не беше направено и България беше неподготвена за бежанската вълна. Всички виждате, че проблемите, които съществуват от август, септември и октомври, са овладени с много решителни и координирани действия и прилагане на плана на правителството в тази област”, обясни той. По неговите думи, освен всичко останало, се подготвя законопроект за МВР, който се подкрепя и от служителите в МВР, и от синдикатите. Причините за това, според него, са: създават се ясни правила за кариерно развитие на базата на професионалните качества и резултати, а не на партиен или политически произвол. На второ място, Станишев посочи и че е отговорено на всички социални очаквания на синдикатите и социалните ангажименти към служителите на МВР. Като пример председателят на ПГ на КБ посочи, че за първи път се плаща в пълния обем за извънредния труд на полицаите. „В закона е залегнал акцент върху битовата престъпност, защита на гражданите, на тяхната собственост, здраве и живот. Това е основна функция на МВР, която трябва да се усети от хората. Нямам никакви притеснения относно политическия дебат по тази тема”, заключи Сергей Станишев.