Пирински дълбоко разочарован от АБВ

Янр 23, 2014 Новини БСП 0 672

  Според последните социологически изследвания, се счита, че БСП ще спечели 7 евродепутатски мандата, ДПС - 2 мандата – общо девет и това ще е победа на изборите според тези изследвания

 

Според последните социологически изследвания, се счита, че БСП ще спечели 7 евродепутатски мандата, ДПС - 2 мандата – общо девет и това ще е победа на изборите според тези изследвания. Това заяви в ефира на bTV зам.-председателят на БСП Георги Пирински. По думите му, твърдението на представители от АБВ, че няма да се отнемат гласове от БСП е: „предизвикателство към здравия разум”. Той продължи, че след седмица на обсъждания за намеренията на АБВ в различни партийни организации в страната личат ясно две повтарящи се тези. Едната е тази, че това ще намали шансовете на БСП за спечелване на изборите. Другата е загриженост за това нежелано от хората разделение. „Нашият опит, след заседанието на Изпълнителното бюро на БСП във вторник, беше да огласим тази загриженост като покана към хората от АБВ да преценят дали правилно са изработили мнението си и са предприели решението си”, каза заместник-председателя на БСП.

Каквито и различия да сме имали мисля, че това са хора, които ясно претеглят откъде почва отговорното политическо поведение

Пирински продължи, че е ясно, че засега няма преосмисляне на първоначалната позиция от страна на АБВ и е неизбежно уставът на партията да бъде приложен, „но работата не е там, тя е в политическото позициониране”. „Дълбоко съм разочарован и изненадан, че е избран този момент, защото каквито и различия да сме имали по едни или други въпроси, аз винаги съм мислил, че това са хора, които ясно ще могат да претеглят до къде са тези лични несъгласия и огорчения и откъде почва отговорното политическо поведение в един максимално сложен период, и за партията, и за управлението и страната. Сега когато гражданите трябва да имат ясен избор. Ето едната лява алтернатива – обоснована като социална, като добра за хората, която съчетава свободата със справедливостта. Има друга на Реформаторския блок, трета на ГЕРБ и т.н. Вместо това ние се занимаваме с лични неща отвличащи вниманието. Това също са важни неща, но те не решават въпроса с работните места в страната и др.”, каза той.

Отнемането на подкрепа от БСП, безспорно е от полза за ГЕРБ

Пирински продължи, че не може точно сега, когато има всички шансове социалистите да спечелят изборите в Европа и Мартин Шулц да бъде следващия председател на Европейската комисия, за членовете и симпатизантите на БСП не може да има колебание за  кого да глaсуват на тези избори. „Тук неизбежно се констатира, че отнемането на подкрепа от БСП, безспорно е от полза за ГЕРБ. Те не скриха своето задоволство от това което стана”, посочи Пирински и подчерта, че за него това не е смисълът на политическото участие. „Сега въпросът пред нас е, по какъв начин да убедим максимален брой хора, че правилният им избор е да гласуват за листата на БСП”, каза още зам. - председателят на БСП.