Илияна Йотова: Докладите на ЕК се превръщат в оръжие за размяна на политически оценки

Янр 22, 2014 Новини БСП 0 1155

Толкова години вече излизат тези доклади на Европейската комисия и всеки път стават инструмент, оръжие в ръцете и на управляващи, и на опозиционни партии, да си разменят политически оценки

Толкова години вече излизат тези доклади на Европейската комисия и всеки път стават инструмент, оръжие в ръцете и на управляващи, и на опозиционни партии, да си разменят политически оценки. Това заяви пред журналисти в НС евродепутатът от БСП Илияна Йотова. По нейно мнение сега едни ще кажат, че това е балансираният подход на ЕК, а други, че това е унищожителен доклад за България. Тя обясни, че многократно е задавала на ЕК въпроса за резултатността от мониторинговия механизъм. "Истината обаче e, че през тези години резултатите за страните, които са наблюдавани, в следствие на този механизъм, не са кой знае колко големи. За това много се надявам, че в следващия мандат на ЕК тя ще преосмисли целия този механизъм", поясни Йотова. Евродепутатът подчерта, че има решение на ЕК и в момента чакаме първия доклад за състоянието на корупцията във всички държави членки. Според нея много по-важен е общностният подход, така че да има база за сравнение. "Иначе всеки път условията и критериите в тези доклади се променят и всеки път се намира нещо, за което двете страни да бъдат критикувани", каза още евродепутатът.

В докладите на ЕК не става въпрос за мерене на правителства, а за политики

Помолена да коментира защо докладът на Румъния в определени аспекти е по-положителен и ролите с България са разменени от предишните такива, Йотова отговори: "Срокът, в който комисията измерва Румъния, е много по-малък, отколкото времето на трите правителства, които се визират в доклада за България". Тя обясни, че Румъния е получила междинен доклад лятото на миналата година. Евродепутатът каза още, че България тогава не е получила такъв доклад, защото е било изрично условието на ЕК, той да излезе в края на календарната 2013 г. или началото на 2014 г. Тя подчерта казаното от говорителя на ЕК Марк Грей на пресконференция днес, че не става въпрос за мерене на правителствата, а на политики. "Към момента за политиките е очевидно, че имаме още много неща, с които да се справим", заключи Илияна Йотова.