Мая Манолова: За последен път призоваваме хората от АБВ да преосмислят позицията си

Янр 21, 2014 Новини БСП 0 1146

Очакваме до началото на следващата седмица хората, които заявиха регистрирането на паралелна листа за предстоящите европейски избори, публично и ясно да заявят дали поддържат своята позиция или са преосмислели своето поведение и ще прекратят всякакви последващи действия, свързани с регистрацията на тази листа

Очакваме до началото на следващата седмица хората, които заявиха регистрирането на паралелна листа за предстоящите европейски избори, публично и ясно да заявят дали поддържат своята позиция или са преосмислели своето поведение и ще прекратят всякакви последващи действия, свързани с регистрацията на тази листа. Това заяви на пресконференция днес, в централата на БСП, председателят на Контролната комисия в партията и член на ИБ Мая Манолова. „Правим го не заради ръководството на БСП, не от гола амбиция, а заради отговорността, която имаме към партията. Такова е очакването на редовите социалисти, на партийните структури, на лявомислещите хора”, обясни Манолова. „Още веднъж, за последен път, призоваваме и даваме възможност на хората, които заявиха намерение за регистрация на паралелна на БСП листа, да преосмислят своята позиция и ясно да заявят, че се отказват от това. В противен случай, уставът е еднакъв за всички”, категорична бе тя.

 

БСП е най-демократичната партия, но всички разбирания за свобода имат някакви граници

По думите й БСП е партия на единомишленици, която се основава на принципа на демократичното единство, което означава, че несъгласните с взетите решения би следвало да не пречат за тяхното реализиране, когато това е направено по един демократичен начин. „Без коментар е и задължението на социалистите да работят и да подкрепят листите на БСП и кандидатите, издигнати от БСП във всяка една изборна кампания. Вярно е, че БСП е най-демократичната партия, но всички разбирания за свобода и либералност имат някакви граници. Ако едно подобно поведение,  ако не бъде преосмислено и ако няма ясен публичен знак, че действията по регистриране на паралелна листа ще бъдат преустановени, ще има своите последствия”, каза още Манолова.

Според нея за всички е ясно, че регистрирането и подкрепата на паралелни листи от тази на една партия е най-тежкото нарушение на устава, което може да бъде направено. „Тук не става дума за някаква амбиция на ръководството на партията по отношение на хората от кръга, наречен АБВ. Става дума за едно категорично мнение в партийните организации, където се проведоха конференции, на националното съвещание на актива на БСП, че подобни действия не разширяват базата на левицата, а работят директно срещу партията и подпомагат нашия основен политически опонент ГЕРБ. Това е очакването на социалистите и ръководството на БСП не може да остане глухо и сляпо за настроенията в партията, така че няма защо да си затваряме очите”, категорична бе тя. 

 

Страхил Ангелов ще даде обяснения пред парламентарната група днес

По темата за посещението на депутата от ПГ на КБ Страхил Ангелов в Сирия, Манолова заяви, че това негово действие е самостоятелна акция, която по никакъв начин не е съгласувана и не е подкрепена от ПГ на КБ или от ръководството на БСП, както и че разходите по нея са за сметка на народния представител. „Днес, на заседание на парламентарната група, очакваме той да даде обяснения за своето поведение, което е изцяло в разрез с публичната позиция на БСП по отношение на решаването на кризата в Сирия, след което, вероятно, ще бъдат взети съответни действия”, обясни Манолова.