Илияна Йотова: Имаме сериозни политически различия с АБВ, не само в листите

Янр 21, 2014 Новини БСП 0 1152

Вече не става въпрос за различие за една или две листи, а за много сериозни и политически различия с АБВ

Вече не става въпрос за различие за една или две листи, а за много сериозни и политически различия с АБВ. Това заяви пред журналисти в централата на БСП евродепутатът Илияна Йотова. По думите и все още идеята на АБВ е да има избори 2 в 1. "Това категорично не отговаря на позицията на БСП, като партия, която подкрепя експертния кабинет на Пламен Орешарски. Второ, очевидно и все по-ясно става, че говорим за идеята за създаване на още един политически проект", обясни Йотова. Според нея борбата на предстоящите избори ще бъде за това КБ да се представи възможно най-добре на тях. Тя подчерта, че всяка една паралелна листа, с оглед на това европейските избори да се използват само като сондаж за това дали си струва или не си струва да се създаде още една политическа партия в ляво, е недалновидно. "Тези разговори предстоят на заседание на Националния съвет. Моята лична прогноза е, че много по-скоро ще станат ясни", каза още тя.

Дължим обяснение на европейските си колеги за действията на Страхил Ангелов

На въпрос, как ще се отразят действията на Страхил Ангелов в Сирия на европейското лице на България и левицата, Йотова отговори, че ще трябва да се даде обяснение и пред нашите европейски колеги на партията. "Те не са запознати с всички тези детайли, за това кой, как го е пратил, в какво качество. Става въпрос за български депутат от левицата, така че дължим обяснение и се надяваме да бъдем разбрани", поясни евродепутатът.

Ще коментирам доклада на ЕК, след като той бъде официално представен

На въпрос относно мониторинговия доклад на ЕК, който е излязъл неофициално днес и в който се отбелязва, че протестиращите носят обществена енергия за промяна и дали е възможно тя да се консолидира след като именно протестиращите искат оставката на управлението, Йотова отговори "Аз съм коментирала всеки един доклад, когато той е бил официално оповестен от страна на ЕК. Снощи в медиите видях някакъв негов вариант или извадки от него. Ние сме сериозни хора и бих искала да чуя първо пресконференцията на г-н Грей и след това с удоволствие ще го коментирам", поясни тя. Евродепутатът обясни, че също има първоначална информация за това как изглежда този доклад в различните сектори на мониторинга, който се упражнява върху България и специално това за протестиращите не го е видяла черно на бяло, но ако утре го има - ще го коментира.