Сергей Станишев: Моята отговорност е първо към БСП

Янр 21, 2014 Новини БСП 0 858

От моя страна никога не е имало разрив или търсене на конфликт в отношенията ми с Георги Първанов

От моя страна никога не е имало разрив или търсене на конфликт в отношенията ми с Георги Първанов. Това заяви в предаването „Шоуто на Слави“ по бТВ председателят на БСП Сергей Станишев. На въпрос имало ли е търкания по времето, когато той е бил министър-председател, а Първанов президент, Станишев отговори, че неизбежно се получава междуинституционално търкане. Попитан дали смята Първанов за успешен президент лидерът на БСП отговори с „да“ и продължи: Специално първият му мандат беше много силен. Помня много ясно как Георги Първанов, като президент, дойде в НС по време на войната в Ирак и заяви – „това не е моята война, не е войната на България“, зае позиция. Като цяло той е един успешен президент на България и БСП винаги го е подкрепяла в неговата дейност. Станишев сподели, че дълги години се е чувствал задължен към него, заради шанса, който му е дал. „Винаги съм отчитал това и съм се чувствал в известен дълг и смятам, че този дълг за шанса съм го върнал многократно, като отношение“, каза още лидерът на социалистите. По думите му той е допускал и лични, и политически грешки в името на това да няма конфликт или да не кажат, че има сблъсък между президента и БСП и даде пример: „През 2009 година, когато президентът настояваше да има мажоритарен елемент в изборите, всички в БСП бяха против това. Аз го наложих, разколебан дали това е полезно, дали изобщо може да сработи и това доведе до ситуацията, че бяха подарени между 15 и 20 мандата на Бойко Борисов“.

Хората в БСП са разочаровани, разгневени, но и мотивирани

Помолен да коментира заявката на Първанов за лидерското място в партията и последвалото му оттегляне, Станишев изрази мнение, че с това той е допуснал тежка политическа грешка, излизайки от два успешни мандата като държавен глава. „Първанов беше казал няколко пъти, че той няма да се връща в БСП, после каза, че ще се занимава с академия за изграждане на млади политици, после изненадващо каза, че се връща в БСП и грубо казано ми предложи да отида в Брюксел, а той да поеме партията. Всички ние сме продукт на БСП - и Георги Първанов, и аз и Ивайло Калфин и нямаше да постигнем и една десета от това, което сме постигнали в обществото без тези десетки хиляди хора в БСП, които работят за нашите кампании, за каузата БСП“, категоричен бе Станишев.

Относно коментарите на Ивайло Калфин, че БСП е в истерия, Станишев заяви, че в средите на БСП има разочарование. „Аз лично също съм разочарован от решението на Калфин. Всички сме работели за неговите кампании. Защото неговото място, аз смятам, че той е успешен евродепутат, е в нашата листа и съм му го казал много ясно неведнъж“, категоричен бе лидерът на БСП. Той изрази мнение, че и Калфин, и Първанов, и Петков са опитани политици и знаят, че всяко едно действие има своите последици – и морални измерения, и политически. „Няма как да не са си направили сметката, че това е удар по БСП, защото практически това е опит да се отнеме първото място на европейските избори от БСП“, каза още Станишев и даде пример с 2007 година, когато е имало 3 листи – на БСП, на социалдемократи и комунисти. „Листата на социалдемократите взе 39 000 гласа, третата на комунистите взе 19 000 гласа, крайният резултат – Борисов обяви, че той е с 5 000 гласа над БСП“, обясни Станишев. Той допълни, че от създалата се ситуация с АБВ има и друг резултат – мобилизация сред структурите. „Хората са разочаровани, разгневени, но и мотивирани“, добави лидерът на социалистите. „По време на представянето на АБВ чух една метафора за пушката, която висяла на стената и се наложило да гръмне. Не е ясно по кого гърми пушката – по свои, по опоненти или в крайна сметка ще гръмне в крака на този, който я е заредил и натиснал спусъка“, каза още Станишев.

Абсолютна лъжа е версията, че Атака е коалиционен партньор на БСП

Абсолютна лъжа е версията, че Атака е коалиционен партньор на БСП. Аз бях политикът и лидерът на социалистите, който през 2005 г. заяви, че с Атака не може да правим коалиция, като тази позиция поддържам и сега, заяви Станишев.  Той  обаче попита, защо за българското общество и за българските медии не бе проблем фактът, че правителството на малцинството на Бойко Борисов в продължение на две и половина години, бе подкрепяно от Сидеров и ПГ на Атака? По думите му разликата между управлението на Борисов и сегашното се състои в това, че в момента Атака не гласува за правителството, не гласува и за бюджета. Според него друг важен момент от политическата действителност сега е фактът, че в момента кворумът не зависи от Атака.

Не се чувствам заложник на Волен Сидеров

Помолен да коментира разразилия се скандал с Волен Сидеров относно инцидента на летището във Варна и дали социалистите се чувстват заложници на Атака, Сергей Станишев категорично заяви, че по никакъв начин не се чувства заложник на Сидеров. „Ние имахме позиция по въпроса още на следващия ден след инцидента, която позиция бе оповестена от медийния секретар на БСП Антон Кутев. Моята позиция също бе ясно заявена. Аз счетох за уместно Волен Сидеров сам да вземе решение да даде своя имунитет”, зави Станишев. По думите му според правилника на парламента, на един депутат, на който се иска имунитета, е предвиден срок от  две седмици, за да може той да вземе решение дали да даде своя имунитет или да не го направи. „Смятам, че е коректно депутатът да има правото да вземе решение в установения срок. Припомням моите думи тогава, според които ПГ на КБ ще гласува за сваляне на имунитета на Сидеров, ако той не вземе решение сам да го даде”, посочи Станишев.

Управлението на държавата не трябва да бъде феодализирано

„Формулата на управление „Програмно правителство” я предложих в края на 2012 г., защото предишните формули на управление бяха отхвърлени от гражданите. През 2005 г., когато бе факт коалиционното споразумение, аз, като министър-председател, не можех да кажа на коалиционните партньори кого да избират и номинират за министър, зам.-министър и т.н.”, обясни Сергей Станишев. Според него поуката от политическите събития тогава е, че не трябва управлението на държавата да бъде феодализирано. Той обясни, че в сегашната формация на управление, Пламен Орешарски е с доста по-развързани ръце.

И обществената, и медийната среди се промениха

„Изключително много се отрови, изкриви медийната и обществена атмосфера през последните четири години, по време на управлението на Бойко Борисов. Като лидер на партията мандатоносител, никога не съм си позволявал, да се обадя на журналист и да му се карам. Сега се промени цялата среда и медийната, и обществената”, посочи Сергей Станишев. Според него разликата между предишното и сегашното управление е видима. „Само за последните два месеца се изплати над 1 млрд. лв. ДДС на бизнеса. Това не се беше случвало от 2008 г. Ако се направи сравнение между дължимото от държавата в началото на 2013 г. и в нейния край, ще се види, че в края на миналата година държавата има по-малко задължения”. По думите му за първи път България започва нова календарна година с минимални задължения към двигателя на икономиката – бизнеса, което има ефект, изразяващ се в увеличаване на броя на работните места у нас.

Ще участвам активно в предстоящата кампания, но моята отговорност е първо към БСП

Нямам намерение да бягам от тази капания, напротив. След събития от миналата седмица повече съм склонен, но искам да чуя мнение и на мои колеги в БСП дали аз да поведа листата като отговорност към тези избори. Така лидерът на БСП отговори на въпрос, дали ще оглави листата на БСП за евроизборите. Той обаче подчерта, че не трябва да бъде разглеждан като евродепутат или че търси място за реализация или в Европейския парламент, или като еврокомисар. "Показвам отговорност. Това ще бъде трудно за мен, аз имам да водя и европейска кампания, като лидер на ПЕС. Голямата ми отговорност обаче е към моята партия. В тази ситуация, когато има предизвикателство към нея няма къде да се скрия и да не поема отговорността за този резултат и за листата. БСП ще има силна листа, с хора професионалисти", зави Станишев. 

Държавата отлепва от дъното, започва да работи, водещ е общественият интерес

Помолен да коментира протестите и отношението на управляващите към тях, Станишев отговори, че няма нито високомерие, нито спокойствие в отношението към тях. "И г-н Орешарски и аз, като лидер на партията добре осъзнаваме, че много хора не харесват правителството. Немалка част от обществото обаче искат това правителство да си изпълни програмата и то я изпълнява, показало е неведнъж, че е готово за диалог с всеки, в това число и с протестиращите." Станишев даде примери за преговори с лекарския съюз, които са стигнали до решение. "Министрите търсеха решения и ги намериха и нещата се успокоиха. Правителството е готово да говори с всеки, но не и под дулото на заплахата с насилие. Правителството трябва да бъде съдено по делата му и мога да кажа категорично - държавата отлепва от дъното, започва да работи, водещ е общественият интерес", заяви лидерът на БСП. По думите му за него като лидер на левицата е изключително важно, че толкова социални ангажименти са били изпълнени само за 6 месеца: увеличаване на парите за майчинство от 240 лв. на 310 лв.; увеличаване на минималната работна заплата; възстановяване на швейцарското правило за пенсионерите. "Изпълнението на бюджета за полугодието на миналата година беше към 1 млрд. по-малко приходи, 500 млн. бяха наваксани. Г-н Орешарски е най-добрият бивш финансов министър. Е, да, знам, че Бойко Борисов е на различно мнение, но това е смешно. Държавният дълг в края на годината е по-малък, отколкото в началото на 2013 година, това не е моя статистика, това е на БНБ.", заключи Сергей Станишев.