Сергей Станишев: Ще изровя земята БСП да спечели евроизборите

Янр 19, 2014 Новини БСП 0 811

Резултатът от предстоящите европейски избори има и европейско, и национално значение

Резултатът от предстоящите европейски избори има и европейско, и национално значение. От тези избори ще зависи съставът на ЕК, съотношението в Европейския парламент и в крайна сметка дали политиката на демонтаж на европейската социална система, на ограничения за сметка и на гърба на хората ще продължи или ще спре. Това заяви по време на пресконференция в Пловдив лидерът на БСП Сергей Станишев. „Съзнаваме нашата отговорност в европейски мащаб, защото всеки един мандат има значение за крайния резултат на тази европейска политическа битка. Значението на тези избори и за националната политика, и за способността на правителството, да реализира своята програма, защото тези избори са натоварени с голямо национално значение“, допълни Станишев. По думите му всяка политическа сила гледа на тези избори като на тест за доверие и влияние. „Резултатите от тях ще бъдат разглеждани от една страна, ако са успешни, а аз вярвам, че за БСП ще бъдат такива - тогава правителството ще получи допълнително сила, легитимност и доверие за реализация на своята програма. Ако не са успешни – парламентарната и извънпарламентарната опозиция ще поставят въпроса за предсрочни избори. Цялата партия е наясно с това изпитание и със своята отговорност. Ще изровя земята БСП да спечели тези избори“, категоричен бе лидерът на БСП.  

Решението на Калфин е тежка политическа грешка

Станишев коментира и актуалната политическа тема за формирането на друга листа в лявото пространство. „Изразих моето разочарование и като член на партията, и лично от решението на Ивайло Калфин. За мен това решение е тежка политическа грешка, не е ясно мотивирано. В крайна сметка неясно мотивирани са и позициите, изразявани от членове на БСП, които казват, че ще работят и подкрепят тази листа на АБВ“, каза още лидерът на социалистите. По думите му това действие е насочено срещу БСП и обективно обслужва ГЕРБ, както и, че подкопава основите на правителството. „Няма как да се обяснят изказванията на членове на БСП, които заявяват, че ще работят за листата на АБВ, но си остават в БСП. На това съвещание бе важно да чуем мнението на председателите на общински и областни партийни съвети. Мога да кажа, че то е еднозначно. Не чух едно изказване в подкрепа на инициативата на АБВ. Изказванията варираха в различна степен на емоционалност и бяха в спектъра от това да предприемем категорични действия срещу такива членове на БСП до това да се отправи още един, последен апел до тях да спрат това, което са започнали“, обясни Станишев. Той изрази мнение, че не е толкова важна уставната част на въпроса. „Тук въпросът е за моралната и политическа оценка, която се изразява от нашите лидери по места. Всички тези хора са работили, работят и ще работят, убеден съм, за каузата на БСП“, категоричен бе лидерът на БСП.

Помолен да коментира разпространената днес декларация на партийна организация в Монтана, в която се твърди, че техните представители са били предупредени да не идват, лидерът на БСП заяви, че първо те самите трябва да се определят къде са, защото, по думите му, днешното съвещание е партийно и политическо и има връзка с евроизборите. Той припомни, че монтанската организация на БСП е заявила, че ще работи за листата на АБВ. „Няма как да си споделяме с наши конкуренти каква е тактиката, стратегията ни за евроизборите“, категоричен бе Станишев.

"Истина е, че съм дал такова указание, в качеството ми на отговарящ за структурите на БСП. Дал съм такова указание да не участват в днешното съвещание и на още двама, става въпрос за Румен Петков и Вальо Калчев. До изясняване на техния статус в партията, те нямат място на нашите съвещания", заключи Сергей Станишев.