Илияна Йотова: Обидно е да разберем за решението на Калфин от странични хора

Янр 19, 2014 Новини БСП 0 917

Основната разлика между мен и Ивайло Калфин е, че аз дойдох в БСП в най-трудния момент, макар че съм член на партията много преди това

Основната разлика между мен и Ивайло Калфин е, че аз дойдох в БСП в най-трудния момент, макар че съм член на партията много преди това. Дойдох с ясното съзнание, че правото беше на нейна страна и тези, които предричаха бързата смърт на социалистическата партия, не си даваха сметка, че съвсем скоро тя ще израсне наистина като феникс от пепелта и това се случи 1999 година, с пробива на местните избори. Това заяви евродепутатът Илияна Йотова в ефира на бТВ.

По нейните думи е обидно за нея и останалите евродепутати-социалисти от България да разберат за решението на Калфин от странични хора. „Струва ми се, че с нас тримата, разговорът трябваше да се води по друг начин и в друго време, защото само до предишната седмица ние заедно воювахме и отвоювахме сериозни победи в ЕП, постигнахме сериозни резултати, борихме се за сериозна политика и в крайна сметка бяхме добър екип”, каза Йотова.

Прозрачност в БСП има, има и диалог

Евродепутатът коментира и нападките на Калфин и Първанов за липсата на диалог и прозрачност в социалистическата партия: „Прозрачност в БСП има. Аз нямам никакви притеснения да кажа всичко онова, което мисля. И на заседанието на Изпълнителното бюро на партията, и на националните съвети. Аз имам своите забележки към много от своите другари. Но имам едно златно правило – когато имам забележки, когато има какво да кажа, го казвам там, където му е мястото”, каза Йотова. Според нея не може да се правят сравнения с коалиционното споразумение в Германия и със ситуацията у нас, защото най-малкото е, че не могат да се сравняват Борисов и Меркел.

Йотова е на мнение, че хипотезата АБВ носи допълнителни гласове за левицата, не отговаря на истината. "Движението обезсилва левицата в България и дава повече шансовете на политическите й опоненти. Г-н Борисов, който беше буквално натикан в ъгъла, ние с това си поведение го качихме обратно на трибуните и му дадохме възможност отново да раздава правосъдие в държавата”, обясни тя.

Категорично отричам близост на БСП с Атака

„Категорично отричам близост на БСП с Атака”, каза Йотова. „Аз неведнъж съм заявявала своето отношение към Атака и себеподобните й партии в ЕП и да влизам в стълкновения, примерно с един г-н Фарадж. Бях един и от хората, които много рязко и веднага дадоха своето отношение и за последните събития, свързани с Волен Сидеров. Но не мога да не призная, че единственото прегрешение на Атака е това, че ходят на работа. Но това е партия, която е изпратена в българския парламент от българските избиратели", допълни тя.

За мен е по –страшно, когато хората те изключат, а не уставът

„За мен е по –страшно когато хората те изключат, а не уставът”, отговори Илияна Йотова на въпрос дали Георги Първанов ще бъде изключен от партията. Тя каза, че на конференцията в Перник е гласувана декларация срещу движението на Георги Първанов.

Йотова посочи, че в момента не си даваме сметка, че разделяйки левицата в България, нанасяме удар срещу най-високопоставения си политик на европейско ниво. „Може да имате много резерви към Сергей Станишев, но това е факт. И аз си мисля, че ние като държава и като българи малко използваме тази възможност. Защото това е човекът който събира левите управления в Европа преди заседанията на Съвета на министрите и пряко може да влияе върху европейската политика“, поясни тя.

Парадоксално е точно за тези избори да се излиза с две листи

„Това, че левицата в България е решила да излезе с две листи, няма как да не е лош сигнал към всички социалистически партии. Парадоксално е, защо точно сега, за тези избори, се излиза с две листи, къде е логиката? Всички теми, поставени от АБВ, касаят вътрешно политически теми. Ние не спорим с Ивайло Калфин или с Георги Първанов, какви са идеите на европейските социалисти, кои са важните въпроси. Тук става въпрос, според мен, за някакви междуличностни отношения, за една кавга между определени хора вътре в партията. Но този политически егоизъм може да ни струва скъпо”, продължи Йотова.

Според нея, това отвлича разговора от важните за социалистите в Европа въпроси. Тя даде пример за среща й с министъра по европейски въпроси на Франция, на която са дискутирали какво трябва да направи европейската левица, за да не допусне ксенофобията и популизма да яхнат Европа,  трансформацията на европейските институции и как да станат работещи за европейските граждани, как ще се реши въпросът с бедността и с бежанците.

“Аз ще дам всичко от себе си БСП да спечели европейските избори, защото от тях много зависи как ще изглежда Европа. Как ще бъде управлявана Европа в следващия мандат, защото левицата имa всички възможности да бъде първа политическа сила. И може би най-важното за нас – как ще изглежда България на другия ден”, заключи Илияна Йотова.