Декларация на ПГ на КБ представена от председателя на БСП и ПГ на КБ Сергей Станишев

Янр 15, 2014 Новини БСП 0 850

Началото на парламентарната сесия е подходящ момент да се даде оценка на свършеното от парламента и правителството за близо 6 месеца от нашата работа, но което е по-важно - да се очертае пътят напред и задачите, които си поставяме

Началото на парламентарната сесия е подходящ момент да се даде оценка на свършеното от парламента и правителството за близо 6 месеца от нашата работа, но което е по-важно - да се очертае пътят напред и задачите, които си поставяме.

През юни 2013 заварихме България на колене, подложена на унижение от една окупация на популистко и репресивно управление, което последователно отдалечаваше обществото ни от всякакви демократични и европейски ценности. Наследихме икономика на изкуствено дишане и бизнес, подложен на ежедневен политически рекет и ограбване. Публични финанси, които се управляваха като лична бащиния и собственост. Обществена среда, тежко отровена от страх, от просташко поведение, като модел на поведение. Най-страшното – хората на България бяха масово докарани до мизерия и непоносима бедност, посрещана от държавата с безразличие, хладно и мълчаливо. Бедност, произтичаща не само от некомпетентност на предишното управление, но най-вече от безпрецедентно и всеобхватно ограбване на публичния ресурс от властимащите. Казвам това не за да се връщам към миналото самоцелно, но няма как да оценим свършеното, без да забелязваме от къде тръгваме.

БСП и КБ получиха доверие на много граждани на изборите не защото сме най-умните и най-красивите. Винаги има по-умни и по-красиви. Но ние поехме един ангажимент – да върнем България на хората. Просто звучи на думи и адски трудно за постигане. Никога не сме обещавали, че ще бъде лесно. Не знаехме, обаче, истинската степен на срастване на държавата с една партия, размера на деградация на институциите и разложението в икономиката и много сфери. И въпреки това в безпрецедентно трудна ситуация и атмосфера.

Имаме правителство, което работи и то все по-ефективно, координирано и резултатно. Далеч не винаги успяваме да обясним всичко, което вършим. Трудно е след 4 години, когато имаше много думи, заливащи всички българи и имаше управление, ненадминато в създаването на една паралелна реалност, различна от тази, в която живеят хората. И това е една от слабостите и на правителството, и на парламента. Но в Библията е казано – по делата ги съдете. За тези месеци върнахме надеждата, че има държава и тя подкрепя децата, майките, възрастните хората. Тя се грижи за слабите и бедните. Над 3 млн. българи, в резултат на социалните мерки през тези месеци и новият бюджет, получават реално увеличаване на техните доходи и облекчаване на техния живот. За първи път, в битка с икономически интереси и свръх печалби, се създадоха условия за намаляване на тока. Бих могъл да изброявам още много други социални стъпки, но ще отнеме твърде много време. Върнахме на бизнеса надеждата, че държавата може да е предвидим и коректен партньор, да се разплаща за свършена работа. Само за последните 2 месеца от миналата година са върнати близо 2 млрд.лв ДДС на българския бизнес и бизнесът отговори с плащане на данъци и попълване на бюджета в мащаби, които не бяха виждани в предишните месеци. За първи път от доста време, реално се ограничават различни бюрократични пречки и лицензионни режими.

Започнахме битка с монополите, в защита на българския производител и потребител и тя ще продължи. Показахме готовност да чуем гражданското общество и да търсим решение на всеки реален проблем и недоволство и има за това ясни доказателства – продуктивният диалог с Български лекарски съюз, зърнопроизводителите, животновъдите и с всеки, които реално го боли и търси в диалог подкрепа от държавата и институциите.

Устояхме на натиска, на който бяхме подложени, на охулването, клеветите и замълчаването на факти и на полезни действия, само поради една причина – имаме кауза. Имаме кауза и тя е държава трябва да спасяваме. Не сме съвършени. Спъваме се понякога, но досега не сме се отклонили от верния път, от стремеж и целите, които обявихме.

Искам сега да успокоя песимистите и скептиците. Ще се обърна към парламентарната група на КБ. От тук нататък ще бъде по-трудно с всеки ден, защото нашите политически опоненти играят „ва банк”, стремейки се към властови реванш с всички средства, следвайки мотото „колкото по-зле, толкова по-добре”, защото предстоят и европейски избори и всяко действие ще се политизира крайно, не рационално. Но също така, защото много от системните проблеми на държавата, икономиката и тежкия живот на хората, не са решени. Затова е необходима голяма политическа воля и вътрешна убеденост. Аз ги имам. Виждам, че България отлепва от дъното и няма да пожаля сили крехките кълнове на надеждата да получат шанс. Няма да позволя те да бъдат сгазени, независимо от политически интереси, амбиции или икономически интереси. Убеден съм, че ПГ на КБ има тази вътрешна сила и вяра. Беше калена с изпитания от първия ден на този парламент. Но в едно изкачване на планина, най-трудно не е началото, а втора, трета фаза, когато първите сили приключват и организмът още се нагажда към новия ритъм и изпитание. Убеден съм, че ще преодолеем и тези трудни фази успешно, пак поради същата причина, че имам нещо, към което се стремим, в интерес на хората.

През следващите месеци от нас българските граждани могат да очакват последователство в изпълнение на нашите предизборни ангажименти, предсказуемост в нашите действия и решителност за реализация на програмата на правителството на г-н Орешарски. Защото ние поехме в трудна ситуация, с малка парламентарна подкрепа, изключително тежък кръст в името на интересите на хората. Затова ще отстоим и реализираме пакет от антимонополно законодателство, в интерес на потребителите и производителите в България, създавайки нормална конкуренция и съживявайки икономиката. Затова ще продължим да работим за социалните приоритети, особено за условия за реализация за младежката гаранция и усвояване на европейските пари в тази и всички други области. За укрепване на държавата и върховенството на закона с новия закон за МВР и много други законодателни действия. И разбира се, гарантирайки условия за честни и свободни избори чрез нов Изборен кодекс, защото не може България да преживява срама от кюстендилските бюлетини и от начина, по който се правиха избори последните години. Знам, че търпението на хората не е безкрайно. Знам, че проблемите и нуждите на хората са огромни. Именно за това ще работим, да видят хората още и по-категорични резултати, които дават възможност за по-достоен и справедлив живот и за бъдеще тук, в нашето отечество, България.