Мая Манолова: Новият Изборен кодекс ще улесни всички фази на изборния процес

Янр 14, 2014 Новини БСП 0 1005

Новият Изборен кодекс ще улесни всички фази на изборния процес

Новият Изборен кодекс ще улесни всички фази на изборния процес. Това важи особено за  европейските избори, улесняването на условията и за независимите кандидати, и за малките партии и по отношение на регистрацията, средствата, медийното отразяване, предизборната кампания. Това заяви в ефира на БНР зам.-председателят на НС и председател на Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс Мая Манолова. Тя обясни, че кодексът за добрите практики на Венецианската комисия предвижда промени в изборните правила да се правят поне 1 година преди изборите, но ако те затрудняват участието на партиите и гражданите в изборния процес. Като такива, Манолова посочи създаване на по-високи прегради-изборен праг или допълнителни условия за регистрация. Тя бе категорична, че случаят с новият изборен кодекс, по който ще се проведат европейските избори в България, е точно обратният и процесът по изготвянето му се следи изкъсо от Венецианската комисия.

Тази ЦИК, която работеше на тъмно, не би следвало да остане на следващите избори

На въпрос за новата изборна администрация, Манолова обясни, че при всички случаи ще има гласуване на предложението за нова ЦИК и нейните експерти. По нейно мнение, тази ЦИК, създала толкова проблеми по време на президентските, местните и парламентарните избори, правила каквото си иска, работила изключително на тъмно, не  допускала наблюдатели и медии и взимала решения по политическа съобразност, не би следвало да остане на следващите избори. "Всички промени, които се правят, са с цел подобряване на изборния процес, за да е по-чист, по-прозрачен и всичко да се случва пред очите на българските граждани", заяви Манолова.

Новият изборен кодекс е по-добър от всички до момента

Председателят на Временната комисия за изработване на нови изборни правила подчерта, че новият кодекс е много по-добър по отношение на публичност, прозрачност, равнопоставеност и участие на гражданите от всички до момента. "Там е всичко, за което са се борили гражданските организации в тъмните времена на управлението на Борисов и Цветанов, когато Фидосова управляваше този процес", категорична бе тя. Манолова припомни, че за участие във Временната комисия, която ще приеме новия изборен кодекс, както и за участие и в тази, която изработи проекта, са били поканени абсолютно всички граждански организации. "По времето на Фидосова те нямаха тази възможност. Иронията към тях беше публично известна и тя нямаха никаква възможност да защитят своите предложения и те да станат част от изборното законодателство Сега всички техни предложения са разгледани и са част от проекта ", коментира тя.

На въпрос кога ще бъде приет новия Иборен кодекс, Манолова отговори, че това трябва да стане до края на февруари. По думите и този срок ще даде възможност на хората и партиите да се подготвят за избори по новите изборни правила.

Който участва в друга листа - приключва с партията

На въпрос за оставката на Ивайло Калфин, Манолова отговори, че ако някой работи на избори в друга листа, той е приключил с партията и се надява Калфин и Първанов да преосмислят своите намерения. "Те са опитни политици и би трябвало да знаят какво ще причинят на хората в БСП", каза още тя.  По думите й регистрирането на алтернативна лява листа работи в интерес на Борисов - разцепление в ляво, за да може той да се бори за по-челно място на евроизборите. Манолова припомни, че Калфин е бил кандидат за президент на левицата с възможно най-силния кандидат за вицепрезидент - Стефан Данаилов, бил е водач на листата на БСП за евроизборите, вицепремиер и външен министър в правителството на Станишев, а в момента има много номинации за листата за предстоящите избори и ще бъде в челото, ако остане.  "Дебатът по идеите и по политиките се случват на партийните форуми. Заседанията на НС на БСП винаги са били отворени за Калфин. Предстои конгрес на 8-ми февруари, където е мястото за дискусия и всеки да каже каквото има и да се вземат важните решения", обясни тя.

Решението за Сидеров ще бъде взето според фактите и съобразно закона

На въпрос за Сидеров, Манолова отговори, че той има възможност сам да реши да се откаже от имунитета си. Тя обясни, че ако това не се случи, има процедура - свиква се временна комисия, която проучва всички факти, които се съдържат в исканията на главния прокурор и да предложи на пленарната зала решение. "Решението ще бъде взето според фактите и съобразно закона. Това действие има юридически последици и то трябва да бъде преценявано, с оглед на законовите изисквания.", заключи Мая Манолова.