Мая Манолова: Новият Изборен кодекс ще даде реално участие на малки партии

Янр 08, 2014 Новини БСП 0 1018

Категорично имаме нужда от нови изборни правила, които първо да дадат възможност на хората да участват в изборите, а на партиите да се регистрират по един по-лесен начин

Категорично имаме нужда от нови изборни правила, които първо да дадат възможност на хората да участват в изборите, а на партиите да се регистрират по един по-лесен начин. Всички се убедихме, а и у хората съществува усещането, че изборите не са честни, изборните правила се правят в интерес на някои партии и сме се нагледали на всякакви изборни измами през последните години. Това заяви Мая Манолова, зам.-председател на НС и председател на Временна комисия за изработване на проект на нов Изборен кодекс в НС, в студиото на Нова телевизия. Тя обясни, че в новия Изборен кодекс има много нови неща. „За първи път на избори ще има реално действаща преференция, включително на парламентарни и местни избори хората ще могат да преподреждат кандидатите за депутати и общински съветници и една реално действаща преференция за евроизборите, като прагът е 7%. За първи път ще бъде дадена възможност на малки партии, включително и непредставени в парламента, реално да участват в изборите, чрез намаляване на депозитите и по-малък брой подписи, безплатно отразяване в обществените медии, раздаване на медийни пакети за представянето им в частните медии”, заяви Манолова.

Първите текстове за криминализиране на купуването на гласове са предложени по време на управлението на Сергей Станишев

По нейните думи контролирането на вота е един от огромните проблеми и припомни, че първите текстове за криминализиране на купуването на гласове са предложени по време на управлението на Сергей Станишев, именно от Мая Манолова и народен представител от КБ. „През годините тестовете бяха многократно подобрявани, а в момента има високи санкции за това. Проблемът е да има такива правила в Изборния кодекс, които да ограничават контрола на вота и едно от тези правила е печатането на бюлетини под контрола на БНБ, по начина, по който се печатат ценните книжа, да има номера на бюлетините, за да не могат да бъдат изнасяни, предварително попълнени и разбира се полицията и прокуратурата да си свършат работата”, допълни председателят на Временната комисия за изработване на проект на нов Изборен кодекс.

Не приемам забраната за снимане на хора без тяхно разрешение

По темата за промените в Наказателния кодекс и предложеният чл. 146 според, който се забранява снимането на хора без тяхното разрешение, Мая Манолова обясни, че този текст всъщност е от 2012г и не е вкаран в последния момент, както се твърди в някои медии. „Аз не подкрепям този текст и няма да го подкрепя, дори и хипотетично да бъде внесен в пленарна зала. За документиране на престъпление, въпросната разпоредба не се отнася. Тази норма е записана и в Конституцията на България, но не смятам, че тази конституционна норма трябва да бъде скрепявана с наказателно-правна санкция”, категорична е Манолова. Тя допълни, че всъщност проектът за Наказателен кодекс е резултат от работата на три правителства. „Той беше започнат по времето на управлението на ГЕРБ от двама правосъдни министри, след това с него се занимаваше служебното правителство, а сега е финализиран. Проектът е обявен на сайта на Министерството на правосъдието и дебатите и коментарите по него започват сега. Няма как Наказателен кодекс да бъде приет без широко обществено обсъждане”, каза тя.

Има правила и закони, които не трябва да се нарушават

По темата за скандала с Волен Сидеров на летището във Варна, Манолова коментира, че има правила и закони, които не трябва да се нарушават от всички граждани, независимо от имотното им състояние и позиция в обществото. „Не приемам и смятам, че е недопустимо подобно поведение. Няма как това да бъде толерирано и не се съмнявам, че прокуратурата и МВР ще извършат всички необходими действия, за да излезе истината наяве”, заключи Мая Манолова.