Корнелия Нинова: Изпълнихме близо 90% от обещанията си

На терена на работата ни в парламента с ДПС противоборство няма

На терена на работата ни в парламента с ДПС противоборство няма. Имаме различия, като една от темите е плоският данък, но има и разбиране. Предложението ни да се освободят от данък хората с най-ниските доходи до размера на минималната работна заплата, в началото не беше подкрепено от колегите от ДПС, но след разговори, и като изложихме аргументите, те го подкрепиха и то мина в края на 2013г. Това заяви Корнелия Нинова, зам.-председател на ПГ на КБ и председател на Комисията по труда и социалната политика в НС, в студиото на БНТ. „Имаме различни позиции, сядаме, говорим и виждаме къде е преодолимо и къде не, но си даваме сметка, че сами не можем да прокараме всичко, което искаме. От предизборната програма на БСП аз твърдя, че 90% се изпълни, особено в социалната политика“, допълни тя.

 

Според нея ако се изпълни в по-голямата си част програмата на БСП, това ще е достатъчен факт, че партията е наложила това, което смята да прави като политика, с което се е ангажирала пред хората. „В предизборната програма на БСП пише, че до края на мандата ще бъде въведено семейно подоходно облагане. Първите 6 месеца са началото на мандата и нека не закриваме тази тема още от сега. Дори и да имаме различия ще седнем, ще обсъдим и ще решим най-доброто“, категорична е Нинова.

 

За третото тримесечие на 2013 има разкрити 47 000 нови работни места

 

По нейните думи само за третото тримесечие на 2013, според официалната статистика, има разкрити 47 000 нови работни места. „Не е възможно от май до ноември да се разкрият 250 000 работни места и не сме обещавали това да стане веднага. Държим на думата си, че ще работим за тяхното разкриване. Това е едно от ударенията за следващия парламентарен сезон“, обясни зам.-председателят на ПГ на КБ. Тя допълни, че предстоят промени в Кодекса на труда, които да гарантират стажуването и чиракуването на младите безработни.  „Това означава, че се финансира заплащането на стаж за млади, които учат и работят едновременно. Финансира се чиракуването на тези, които нямат образование, плащат им се осигуровки и това се води за трудов и осигурителен стаж. Целта, която си поставяме с тези промени е да гарантираме на младите, че ще работят по специалността, която завършват, а на бизнеса, че няма да страда от липса на професионални кадри“, поясни тя.

 

Съкратените от корабостроителницата могат да получат 6 заплати, които ние им гарантирахме с промени в закона

 

По отношение на съкратените хора от корабостроителницата Корнелия Нинова припомни, че миналата година още в първата сесия на парламента са приети промени в Закона за гарантиране на вземанията при фалит на фирми на работниците и държавата им гарантира 6 заплати, като всяка една е до 1200 лв. „Ако корабостроителницата върви към обявяване на несъстоятелност, то тези хора могат да се възползват от тези права, които ние, законодателите, сме им гарантирали“, каза тя.

Според Нинова тютюнопроизводителите са прави в исканията си към фирмите да получат справедлива цена за качествен тютюн, които са произвели. „Този хаос в бранша не може да продължава. Ние сме готови с колегите от ДПС да внесем поправки в Закона за тютюневите изделия“, заяви народният представител.

 

Февруари вероятно ще има антимонополни закони

 

„Вярвам, че през този февруари ще се случат антимонополните закони. Бяхме готови с някои от законите още преди края на сесията, но Законът за бюджета просто отложи тези законопроекти. Някои от антимонополните закони дори минаха на първо четене. Такъв е Законът за обществените поръчки“, обясни зам.-председателят на ПГ на КБ. Тя заяви, че едно от първите неща, с които ще започне работа парламентът, е второ четене именно на този закон. „Той гарантира прозрачност, конкурентост, защита на малките фирми при обществени поръчки, облекчаване на бизнес средата. Например, до сега, ако една фирма е трябвало да представя по 50-60 документа, за да участва в обществена поръчка, за което губи време, пари, нерви, сега органите по служебни поръчки ще събират тези документи служебно. Това е голямо облекчение за бизнеса“, заключи Корнелия Нинова.