Илияна Йотова: Борбата с бедността ще бъде основното ни послание на предстоящите евроизбори

Дек 21, 2013 Новини БСП 0 911

Едно от основните ни послания по време на кампанията и в последващата ни работа като социалистическа партия е борбата с бедността, която наистина взе застрашителни размери

Едно от основните ни послания по време на кампанията и в последващата ни работа като социалистическа партия е борбата с бедността, която наистина взе застрашителни размери. Тя включва всичко - новите работни места, икономическият растеж, реиндустриализацията на Европа, в политиките на европейските институции да застане човекът, а не това как да запазим богатствата на банките и финансовите институции. Това заяви евродепутатът Илияна Йотова днес на пресконференция след провелото се заседание на НС на БСП. Тя представи дейността на българските евродепутати от левицата през този мандат и очерта политиките, които са били следвани от представителите на групата на социалистите и демократите. Йотова подчерта няколко пробива, които са били направени. На първо място тя посочи извоюваната политика за европейската гаранция за младежка заетост. Евродепутатът припомни, че когато преди няколко години Сергей Станишев, преди да е титуляр на ПЕС, е лансирал тази идея, мнозина са били скептици, дори и в парламентарната група, че това някога ще бъде прието от ЕНП и съвета на мин.-председателите и президентите на Европа. "Кампанията, която предприе ПЕС очевидно беше много успешна, както и действията, които предприехме в ЕП, защото през следващите две години ще има 6 млрд. евро за разпределяне между европейските страни за младежка заетост", каза още Йотова. По думите и немалко е било направено и за жените, които много са пострадали от кризата в Европа и продължават да са сред най-съкращаваните и с най-лошите условия на труд, както и заплахата да нямат пенсия, ако решат да отглеждат децата си. Тя посочи, че има и политики, изцяло насочени към България.

Европа страда от дефицит на демокрация, нарицателен, за който са трите Б-та

"Всички признават, че за първи път от много години Европа беше изправена пред едно ново явление - дефицит на демокрация: свобода на медиите, за това как се правят избори, как се спазват основни демократични правила и свободи. Неведнъж и два пъти дискусиите в пленарната зала в Страсбург са били предизвиквани от нашата делегация на социалистите", заяви евродепутатът. Тя поясни, че става въпрос за дискусии и по отношение на подслушването, което се е оказало много актуално не само за България и даже се е намесило в междудържавни отношения, както и за това как се правят избори у нас, особено през 2011г., свързани с президентските и местните избори. Йотова допълни, че е имало и общ контекст на случващото се в Унгария, с драстичната промяна в конституцията, наложена от Орбан, в която много от човешките права и свободи са били орязани и с начина, по който се е злоупотребявало с медиите в Италия, докато е управлявал Берлускони. "Всъщност през този период имаше едно нарицателно, т. нар. три Б-та в Европа: Берлускони, Басеску и Борисов, като етикет на всичко онова, което Европа отрича: нарушаването на права, полицейщината, натиска, ограничаването на политически права, събрани под общото определение - дефицит на демокрация", категорична бе Йотова.

Кампаниите за евроизборите ще бъдат правени на гърба на българи и румънци

Според нея няма как да не си дадем сметка и за огромната националистическа и крайно дясна и екстремистка вълна, която се надига в Европа. "За първи път от съществуването на такива партии, в момента се прави опит те да бъдат обединени в общ алианс. Дали той ще се случи, ще видим в следващите месеци, защото сами по себе си те са много различни", каза още тя. По думите й така или иначе на социалистите ще се падне битката с тези партии, които са особено опасни. "Там, това да ограничаваш правата с национална сигурност, да имаш политика срещу емигранти и бежанци се приравнява с патриотизъм", заяви евродепутатът. По нейно мнение предстои една изключително трудна кампания, както в Европа, така и в България. Според нея в Европа кампаниите ще бъдат правени на гърба на българи и румънци и по отношение на трудовите пазари, и по отношение на борбата с престъпността, и по отношение на Шенген, и по отношение на мониторинговия доклад, който започва все повече и повече да ни тежи. "Но битката ще бъде и тук. Тези избори няма да са тези от 2009г. и 2007г. Те ще имат до голяма степен и национално значение. От техните резултати зависи как ще с развие политическата ситуация у нас", подчерта Йотова. По думите и това е и причината социалистите да направят наистина една европейска кампания, в която все още сме общество и имаме кауза и би трябвало да се борим за това да си върнем добрия имидж на страната ни в ЕС и да отстояваме националните интереси.

На въпрос кога ще станат известни имената на БСП за европепутати, Йотова отговори, че в момента вървят номинациите в партийните организации в страната и по-голямата част от тях ще бъдат ясни втората половина на януари, когато се провеждат общинските конференции. "Листата трябва да бъде представена в началото на февруари, когато заседава Конгресът. Доколкото разбирам, няма никакви драми по отношение на листата, издигат се имена на досегашни представители в листата, предлагат се и млади хора и е нормално да бъде така", заключи Илияна Йотова.