Сергей Станишев: За мен най-важно е да постигаме целите на България

Дек 21, 2013 Новини БСП 0 1072

Аз съм в Брюксел, както и в София и съм казвал едно и също нещо – за мен най-важното, като българин, е нещата да се случват в България към по-добро и това е моят първи приоритет, като лидер на БСП и на европейските социалисти и тази моя позиция в Брюксел я използвам именно за целта България да стои по-авторитетно, да постига повече от своите национални цели

Аз съм в Брюксел, както и в София и съм казвал едно и също нещо – за мен най-важното, като българин, е нещата да се случват в България към по-добро и това е моят първи приоритет, като лидер на БСП и на европейските социалисти и тази моя позиция в Брюксел я използвам именно за целта България да стои по-авторитетно, да постига повече от своите национални цели. За мен целта да бъда евродепутат изобщо не е цел. Това заяви в предаването „Годината” на Дарик радио лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев. На въпрос дали би станал член на ЕК, дори неин председател, той отговори, че това също не е цел за него. „ПЕС има вече свой кандидат, който единодушно бе номиниран от президиума и той се казва Мартин Шулц. Убеден съм, че президентът на ЕП е най-авторитетната, най-разпознаваемата фигура в социалдемократическото семейство в Европа, която може да даде бонус, да надгради върху националните кампании и да даде на самата ни кампания за европейските избори още повече динамика и да спечелим допълнителни гласове, защото в крайна сметка целта е да бъдем първа политическа сила в Европарламента, да можем да формираме мнозинство, което да подкрепи нашия кандидат за президент на комисията”, обясни Станишев. „За мен най-важно е да постигаме целите на България, за българските граждани и БСП да бъде все по-авторитетна политическа сила”, каза лидерът на европейските социалисти. 

Винаги съм работил и ще продължавам да работя за България

Винаги съм работил и ще продължавам да работя за по-силна позиция на България в Европа, за да може страната ни да отстоява своите позиции и да има нужното самочувствие пред държавите в ЕС. Ще работя и за да получим по-голяма подкрепа от Европа. Вярвам още, че ако председателят на Европейският парламент Мартин Шулц бъде избран за президент на Европейската Комисия, ще има много по-голямо разбиране, по-добър диалог и отворени врати за нашите проблеми и те няма да бъдат игнорирани, а ще бъдат решавани справедливо", заяви лидерът на социалистите. Той подчерта, че винаги е считал диалога за средство за решаване на политически проблеми. Аз съм „за” диалога, дори и за спора в политиката, но по цивилизован начин. И не мога да бъда „за” политическата чалга и нечистотия, която залива страната ни. Не мога да приема отровената политическа атмосфера в България. Аз съм „за” силната, социална ангажираност на държавата, за което ще работим както аз, така и партията, на която съм лидер”, подчерта той. Станишев счита промяната, която настъпи в политическия живот на страната през изминалите месеци, и която продължава, за обществено събуждане. Според него тя продължава и чрез работата на правителството и чрез партиите, които застават зад него и намира отражение в тяхната дейност.

Евроизборите ще покажат как се позиционират партиите у нас

Предстоящите евроизбори ще дадат индикация за това кои политически сили печелят доверие и кои губят, обясни Сергей Станишев и поясни, че те ще повлияят много сериозно на стабилността, управлението и на реализацията на програмата на правителството. „Трябва да е ясно, че има твърде много игри, заблуди и лицемерие във всичко това, което се случи в изминалата половин година, наред със спонтанния граждански протест. С всеки изминат ден на протестите, организираната им страна, политическата и финансовата, започна да набират сила и днес категорично преобладава. Зад всичко това прозират интересите на г-н Борисов и г-н Цветанов, които отново искат да дойдат на власт. Техните лансирани идеи за предсрочни избори, за избори две в едно и т.н. са подчинени именно на този интерес”, посочи лидерът на социалистите. Според него се наблюдава и нещо много тъжно в дясното пространство. „Виждам как Реформаторският блок се поставя в услуга на интересите на Борисов и ГЕРБ и се превърна, като модел на поведение, а също и като искания, в патерица на ГЕРБ. Като лидер на левицата, винаги съм смятал, че България се нуждае от силна демократична левица, както и от силна демократична десница. Искам да подчертая, че напоследък се лансира и една нова теза: „нека да направим Велико Народно събрание, да направим нова Конституция”. Това се прави, защото в ГЕРБ нямат кауза”, категоричен бе Сергей Станишев. По думите му тезата за оставка на правителството вече не е убедителна. „Те търсят приемлива и убедителна кауза, като желанието за промени в Конституцията е само, за да се смени властта”, заяви той.

ПЕС е алтернатива на дясното консервативно управление

Лидерът на БСП и председател на Партията на европейските социалисти подчерта, че в момента ПЕС подготвя своя манифест за предстоящите евроизбори. „Искам да посоча, че на срещата в Брюксел, аз категорично защитих българските граждани срещу вълната на ксенофобия, насочена към българите и румънците в някои страни, които си играят със страховете на хората. Тези теми ще бъдат засегнати в документа, защото Европа няма много категорична позиция по тях. Ние ще предложим алтернатива, защото ние сме алтернативата на дясното консервативно политическо управление и политиката на рязане на социална Европа през последните 5 г.”, заяви Станишев. Според него Европа има нужда от имигрантите, които пристигат. „Наред с това, обаче трябва да се сложат ясно очертани бариери срещу нелегалната имиграция, срещу нелегално преминаващите хора. Трябва да се обърне сериозно внимание и на организираната престъпност, която чрез имиграцията се засилва, за да може държавите в ЕС да получат уверения за своята сигурност. Това важи и за България. Смятам, че ние, българите, дори чисто човешки, сме длъжни да окажем помощ на хора, които бягат от война, които са загубили домовете си, които са заплашени със смърт. От друга страна, нека да не забравяме, че България бе абсолютно неподготвена за подобна вълна бежанци, благодарение на управлението на предишното правителство”, подчерта той. Сергей Станишев припомни, че за да се справим с проблема, се е приел план на действие от сегашното правителство, който се изпълнява и дава резултати. „Ние ще имаме политическа позиция именно по тази тема. Смятам, че трябва да се покажем като хуманно общество. Да намерим верния баланс, да не изпадаме в крайности. Искам да припомня, че ние винаги сме се гордеели с факта, че през 20-ти век, в много трудни времена, приехме арменците, бягащи от кланета. Ние сме и от малкото общества, които защитихме българските евреи. Нужно е по-човешко отношение към бежанците. Искам да подчертая също, че ние сме съпричастни към тревогите и страданията на тези хора. И затова, непосредствено след коледните празници, ние ще помогнем на всички сирийски деца, да почувстват човещина”, посочи той.

Няма разделение дясно – ляво по отношение на политиката за Украйна

„Няма разделение дясно – ляво по отношение на политиката за Украйна. Има общоевропейска политика. Както аз, така и други мои колеги смятаме, че ЕС е заинтересован партньорството между Европа и Украйна да се случи. Не може да се използва инструмента на принуда и изисквания, за да се решават проблемите. Трябва да се отчетат реалностите в страната. Сега е моментът Европа да покаже отношение към тази страна, защото асоциирането й към ЕС създава редица проблеми в Украйна. Те трябва да знаят, че асоциирането й има определени предимства за Украйна”, подчерта лидерът на ПЕС. Станишев даде пример с България, която с определени финансови и икономически инструменти беше подпомогната преди пълноправното й членство в ЕС.