Атанас Мерджанов: Характерни за 2013г. са динамиката и бързите промени, провокирани от желанията на хората

Дек 21, 2013 Новини БСП 0 869

Характерното за 2013г

Характерното за 2013г. е динамиката, бяхме свидетели на множество обществени отношения, които бяха и противопоставящи се, но и на моменти успоредни. Бързите промени бяха наложени от желанието на хората. Това заяви в ефира на Нова телевизия зам.-председателят на ПГ на КБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов. По думите му за настоящото състояние на България  са допринесли всички, които са участвали в политическия процес - които протестираха, и тези които гласуваха, и тези, които не гласуваха, и тези, които бяха доволни и тези, които бяха недоволни. Той припомни, че неслучайно в началото на годината е имало бурни улични протести, които са били категорично несъгласни с водената политика. "Не само заради цената на тока, но и политиката на правителството. Това доведе до предсрочни парламентарни избори на 12 май. Очевидно имаше и доволни, и недоволни и се създадоха и поводи за допълнително напрежение", каза още той.

Някои почиваха 2 месеца, други протестираха, а трети се заехме със законите

"Някои хора решиха да почиват 2 месеца, други да протестират, а трети, които бяхме в НС, смятахме, че трябва бързо да се заемем със законите, които бяха нужни за икономическото състояние на страната", подчерта Мерджанов. На въпрос дали подкрепя идеята за преосноваване на държавата, Мерджанов отговори, че не споделя такъв оптимизъм и допълни, че и политици, и държавници, и граждани, трябва да са наясно с реалностите.  "Имаме едни резултати, реалности, до които обществото и държавата са достигнали и те трябва да се развиват. Да се отрича абсолютно всичко и да се започне от начало е безумие и няма да помогне на никой.  Смятам, че можем да бъдем оптимисти, защото всяка една политическа сила в крайна сметка осъзнава своите истински партийни стойности и разбирането, че те трябва да бъдат насочени в крайна сметка към всички български граждани, към избирателите", категоричен бе зам.-председателят на ПГ на КБ.

Отричайки легитимността на НС, ГЕРБ искат легитимни решения от нелегитимен орган

Той заяви, че ГЕРБ от началото на това НС са се запъвали за всяко едно нещо и са били контра на всичко. Мерджанов подчерта обаче, че в последните няколко седмици има редица факти и то в законодателното взаимодействие, които го карат да мисли, че може по важни национални приоритети да има партньорство и да се търси общо решение. Като пример за такива той даде Изборният кодекс и темата за сигурността.  "ГЕРБ трябва да излъчат зам.-председател на НС и представители в ръководството на парламентарните комисии. По негово мнение докато ГЕРБ отрича легитимността на НС, тя всъщност иска легитимни решения от един, според тях, нелегитимен орган. "Вие трябва да се разберете помежду си ще бъдете ли последователни или не", обърна се той към ГЕРБ.

Ние сме силни, защото добре премерихме своите обещания

"Нашата сила се дължи на факта, че ние добре премерихме своите обещания с реалностите, които предлага българската икономика и българската държава. Нашето поведение беше и сговорчиво, там, където беше необходимо и неотстъпчиво, там, където смятахме, че не могат да се правят компромиси", категоричен бе той. Мерджанов поясни, че поведението е било неотстъпчиво към определени монополи и искания на различни корпоративни представители. Като пример той даде промените със зелената енергия. По думите му всичко това се е отразявало върху цената на електричеството и е било една доста сериозна битка. "Независимо дали беше разбрана от една голяма част от гражданите, в крайна сметка резултатите сами по себе си доказаха нашата правота", заяви той. Зам.-председателят на ПГ на КБ изрази мнение, че навсякъде по света парламентите не са много обичани и имат нисък рейтинг.

"Нито аз, нито парламентарната ни група в предишния парламент не сме се страхували, а сме се борили срещу Борисовщината и това беше ценно и полезно за цялото общество", категоричен бе той. По думите му това, че БСП е първа политическа сила в момента според социологическите агенции не успокоява. Според него по-важно е какви условия ще създадем в следващите месеци, за да съберем повече обществена и гражданска енергия, по-масово да се гласува на изборите, за да бъдат и хората по-спокойни от гледна точка на представителството на техните интереси.