Декларация на парламентарната група на Коалиция за България по повод седемдесетата годишнина от разстрела на Шестте ястребинчета

Дек 19, 2013 Новини БСП 0 1370

ДЕКЛАРАЦИЯ на парламентарната група на Коалиция за България по повод седемдесетата годишнина от разстрела на Шестте ястребинчета   Ние, народните представители от Коалиция за България, помним черния декември на 1943 година, когато в с

ДЕКЛАРАЦИЯ

на парламентарната група на Коалиция за България

по повод седемдесетата годишнина от разстрела на

Шестте ястребинчета

 

Ние, народните представители от Коалиция за България,

помним черния декември на 1943 година, когато в с. Ястребино бяха извършени жестоки убийства без съд и присъда.

В онези тежки дни на Втората световна война, правителството на България е съюзник на фашистка Германия. На територията на цялата страна организираното партизанско движение води неравна битка с полиция и жандармерия, за да защити Родината от кафявата чума на фашизма. През въпросния месец започва операция „Омуртаг“ за ликвидирането на съпротивата в Тузлушкия край, в която участва и редовната армия.

На 19 декември, в село Ястребино пристига втора картечна рота на 19-и пехотен полк от гр. Шумен, с командир подпоручик Константин Йорданов. Той имал заповед от командира си, полк. Атанасов, да ликвидира близките на нелегалните и партизаните от Ястребино. Войниците безмилостно разстрелват 18 души, от които 6 невръстни деца.

Стари снимки са запазили ликовете на пет от тях – Димитринка, Надежда, Иван, и близначките Ценка и Цветанка. Шестото дете – Стойне, бил само на 7 години и все още нямал снимка.

Днес, 70 години по-късно, българските деца не знаят за тях. А поколенията, които знаеха, вече почти са ги забравили. Но в Ястребино са останали техните домове, които се рушат. Останали са техни близки, които не могат да забравят, дори и след толкова години, и пазят паметта за тази трагедия.

Забвението, на което са осъдени ястребинчетата, спекулациите и опитите за подмяна на фактите около разстрела им, са недостойни и срамни. Когато историята се използва за идеологическо противопоставяне и разделение, когато един народ забравя миналото си, той не може да гради достойно бъдещето си.

Човешкият живот е най-висшата ценност и никаква идеология не може да оправдае насилственото му отнемане. А убийството на деца е най-жестокото и нечовешко престъпление.

Затова трябва да помним! Не за да обвиняваме или отмъщаваме, а за да не допускаме никога повече проливането на невинна кръв, заради идеологически различия. Омразата и безсмислената жестокост са най-големите заплахи за всяко общество. Но за да се научим да живеем без омраза, трябва да помним и почитаме нейните жертви и да не забравяме уроците на историята. Трябва да превърнем в част от българските традиции европейските принципи за единство в многообразието.

В името на живота, и за да отречем омразата, призоваваме народните представители от всички парламентарни групи да почетем заедно паметта на Шестте ястребинчета и другите жертви на черния декември 1943 г., с едноминутно мълчание!