Антон Кутев: Имам подозрения дали Бойко Борисов е в състояние да даде релевантно определение на понятието валутен борд

Дек 18, 2013 Новини БСП 0 789

Вчерашните критики на Борисов към кабинета са  толкова безсилни и несъстоятелни, че този опит буди умиление

Вчерашните критики на Борисов към кабинета са  толкова безсилни и несъстоятелни, че този опит буди умиление. Аз имам подозрения дали Бойко Борисов е в състояние да даде релевантно определение на понятието валутен борд. Това заяви пред ТВ7 Антон Кутев, депутат от Коалиция за България. „Подозирам, че Борисов не може да влезе в дълбочина в този механизъм - той, който управляваше 4 години и за 4 години не успя да научи ключови неща за управлението на държавата. И сега този човек излиза и казва, че ще падне валутният борд. Не няма да падне”, категоричен бе Кутев. „Аз, сравнявайки познанията по финанси на сегашния премиер г-н Орешарски и на Бойко Борисов, просто не мога да си представя как Борисов си позволява да говори. Той е човек, който до такава степен не успя да вникне в този процес и това така драматично личеше  в резултатите от неговото управление. Опита на Борисов да раздава правосъдие в момента буди умиление за мен. Това даже и не ме амбицира да доказвам противното и да му отговарям”, посочи Кутев.

Правителството на Борисов струваше над 10 млрд. лв. на България

„Стабилността на финансовата система в България беше поставена под въпрос в последните 4 години. Правителството на Борисов струваше над 10 млрд. лв. на България. С 4 млрд. е намалял резервът, а с над 6 млрд. са се увеличили задълженията на държавата”, каза депутатът  от Коалиция за България.

За четири години управление на Борисов безработицата скочи от 6 на 13 процента

„В моите изказвания винаги е стоял един огромен въпрос. Аз смятам, че в момента, особено след развоя на събитията от последните няколко дни, това правителство, ако по някакъв начин загуби властта, това няма да е заради протестите. Протести ще има и  в близките 10 години, който и да е на власт. Би загубило властта, ако не си свърши работата, а работата е изключително много”, каза Кутев и продължи, че това касае как да се направи така, че доходите да се увеличат, икономиката да тръгне, безработицата да намалее. „Само да напомня, през 2005 година, когато Станишев дойде на власт, безработицата беше 12%. В края на управлението на Станишев беше 6,1%. В момента е 13%. За четири години управление на Борисов от 6 на 13 е официалната безработица, а неофициалната е повече. Ние трябва да спрем ръста на безработицата”, категоричен бе народният представител. Според него, за да може да се постигне резултатът за намаляване на безработицата трябва поне година и половина фирмите да са работили в някакъв комфорт. По думите му правителството на Орешарски е направи няколко бързи крачки в тази посока, като разплащането на задълженията към фирмите, бързото връщане на ДДС и отменянето на таксата за пренос на ток, което е съживило износа и мините са заработили отново.

По повод изказването на Борисов, че депутати от БСП ще напуснат парламентарната група на левицата, Кутев с категоричност заяви, че тези твърдения са лъжа.

В момента БСП е по-сплотена от всякога

Според него БСП винаги е била голяма и сложна партия и винаги е имало недоволни от какво ли не. Той продължи, че в момента БСП е по-сплотена от всякога и това, до голяма степен, се дължи на „тази странна прослойка, която се опитва да се покаже като гражданско общество и която моделира процеси, които никой няма да може да върне. Тези хора, които в момента се опитват да разрушат държавността, не са същите, които са в състояние да я изградят след това”, каза Кутев. Той подчерта, че в момента Радан Кънев работи с Бойко Борисов и това е вече обществена тайна. „Тези хора, които клатят държавата в момента, не са в състояние да построят друга такава, те не са в състояние тази държавност, която разрушават, да я направят отново, затова аз мисля, че това дава сили и на БСП”, повтори депутатът от Коалиция за България. „Ние нямаме в момента никакво притеснение от избори. Въпросът обаче е, че няма никакъв смисъл да се правят избори на всеки 5 месеца или 10 месеца в зависимост от това колко кресливи са в момента политиците, които са останали извън парламента. За мен въпросът е в това как да направим така, че доходите да се увеличат, икономиката да тръгне, безработицата да намалее. Това не може да стане чрез избори. Нито един от тези три проблема - безработица, доходи, икономика - няма да се реши през избори. Те ще се решат чрез работа и с изпълнение на поетите ангажименти”, заключи Антон Кутев.