Корнелия Нинова: Социалните мерки не струват и лев от бюджета

Юли 13, 2013 Новини БСП 0 1379

Tова, което направи дотук правителството и парламентът не изисква нито един допълнителен лев от бюджета, чиято рамка е заложена от предишния финансов министър Симеон Дянков за 2013 г

Tова, което направи дотук правителството и парламентът не изисква нито един допълнителен лев от бюджета, чиято рамка е заложена от предишния финансов министър Симеон Дянков за 2013 г. Ако се прави актуализация на бюджета, тя няма да е заради социалната политика. Това заяви в ефира на БНТ народният представител от КБ и председател на Комисията по труда и социалната политика към НС Корнелия Нинова. Тя се аргументира, като посочи колко точно ще струват промените в социалния пакет и от къде ще се вземат пари: Увеличеното майчинство от 240 на 310 лв. ще струва 17 млн. лв., като парите ще се вземат от резерви на НОИ, без да се актуализира бюджета. Увеличените пари за първокласници – от 150 на 250 лв. ще струват на държавата 4,5 млн. лв., които ще дойдат от резерви от МТСП. 270 000 семейства ще получат енергийни помощи, които ще костват 12 млн. лв. и също ще се вземат от вътрешно разместване от бюджета на МТСП. Тя бе категорична, че премахването на данък „колиба“ няма да натовари бюджета, а по-скоро ще бъдат направени икономии от разходите за събирането му, които по думите й са повече от самите постъпленията в хазната. 

„Ако се прави актуализация на бюджета, причините са другаде - заради поетия от нас ангажимент да платим на българския бизнес, на малките и средни предприятия това, което са изработили и което възлиза на 130 млн, да им възстановим невъзстановеното ДДС, което е около 776 млн. лв. – пари, които не са заложени в бюджета“, отговори Нинова на въпрос защо се налага вземането на 1 млрд. заем. За необходимостта от тези допълнителни средства депутатът посочи и взетия през февруари от предишното правителство заем в размер на 800 млн. лв., който трябва да бъде върнат през август, когато е падежът му. Тя уточни и, че за този заем също няма предвидени в Бюджет 2013 пари. „Ако се прави актуализация на бюджета, тя ще е, за да се стимулира икономиката, да се даде въздух на малките и средни предприятия, които да заработят, да откриват работни места и съответно да внасят данъци“, категорична бе Нинова. Тя изрази опасение, че ако държавата не върне дължимото ДДС на фирмите и ако не се разплати с бизнеса, ще има още фалити.

 

Доверие се печели с действия, не с думи

 

На въпрос може ли тези действия да бъдат гръбнак на една политика в обстановка на цялостно недоверие Нинова отговори, че доверие се печели с действия, не с думи. „Когато тези групи българи усетят, че правителството се е погрижило за тях в криза, когато усетят по джоба си, че има резултат от тази политика, те ще имат доверие“, обясни тезата си Нинова. По темата с наложената практика всяко следващо правителство да обвинява предишното тя показа отчета на министър-председателя Пламен Орешарски за работата до тук и вметна, че обикновено правителство се отчита след една година, а той го е направил след 1 месец. „Това означава, че не хвърляме отговорност само върху предишните, вършим си работата”. Тя обясни и ангажиментът на правителството да се разплати с бизнеса с връщане на ДДС, но натрупаното задължение е от страна на правителството на ГЕРБ е 776 млн.лв.

 

Преувеличено се изтълкува реакцията на двамата посланици

 

Помолена да коментира изказванията на президента Плевнелиев по адрес на парламента и правителството, както и позицията на посланиците на Германия и Франция, Нинова заяви, че държавният глава е излезъл извън фигурата на президент. „Той взе страна в спор между различни групи българи, а  трябва да е обединител между тях, да търси начин за разговор помежду им, да ги обединява, а не да взема едната страна и да обвинява другата, категорична бе тя. По темата с посланиците народният представител каза: Мисля, че се изтълкува преувеличено реакцията на посланиците за това, че е насочена единствено и само към сегашното управление, защото там се говори за практики, наложени в политическия живот на страната. Практика за 1 месец не се създава. Тези практики са създавани години назад и те призовават да положим усилия и да ги премахнем. На въпрос кой трябва пръв да подаде ръка за възстановяване на диалога, Нинова обясни, че КБ вече го е направила. „Отворихме парламента, който от протестиращите иска е добре дошъл“, допълни тя и даде пример, че тази седмица в комисията, на която е председател, е имало 35 неправителствени организации, включително и представители на протестиращите. „Когато има желание от двете страни, разговорът се получава“, категорична бе тя. Относно разговорът между БСП и опозицията в лицето на ПП ГЕРБ, Нинова отговори с въпроса как да се разговаря с някой, който отсъства, на който мястото му е в парламента, където според нея е най-добрият терен за разговор и то разговор с аргументи.