Янаки Стоилов: Трайно решение на конфликта може да бъде постигнато само по политически път

Сеп 03, 2013 Новини БСП 0 1185

Трайно решение на конфликта може да бъде постигнато само по политически път с политически средства и смятаме за неуместно използването във всякаква форма на чуждестранна военна намеса, преди изчерпване на всички мирни средства за разрешаване на конфликта

Трайно решение на конфликта може да бъде постигнато само по политически път с политически средства и смятаме за неуместно използването във всякаква форма на чуждестранна военна намеса, преди изчерпване на всички мирни средства за разрешаване на конфликта. Това заяви Янаки Стоилов, зам.-председател на ИБ на БСП и председател на Комисия по външна политика в НС, на пресконференция в централата на БСП. „За БСП участие на Република България във военна операция срещу Сирия от страна на „коалиция на желаещите” е недопустимо и призовава международната общност за въздържане от военни действия, без санкция на Съвета за Сигурност на ООН“, допълни той. Според него на този етап темата е най-чувствителна от гледна точка на нарастващата бежанска вълна от Сирия към съседни страни и близки региони, в които попада и България. „Ние сме изразявали нееднократно нашата готовност за оказване на хуманитарна помощ, особено на лица, които се нуждаят от нея, но също като се отчитат пределите на българския капацитет в това отношение. Имаме предвид и центровете за настаняване и необходимостта от засилване на граничния контрол по цялото протежение на южната ни граница“, каза Стоилов и заяви, че на утрешното заседание в НС на Комисията по външна политика ще присъства министърът на външните работи Кристиян Вигенин, в рамките на процедурата по задаване на актуални въпроси, където ще бъде обсъдена тази тема.

            На днешната пресконференция Деница Златева, член на ИБ на БСП и член на Комисията по външна политика в НС, представи и самата декларация на  Изпълнителното бюро на НС на БСП и на ПГ на КБ относно развитието на ситуацията в Сирия:

БСП следи с изключителна загриженост ескалацията на насилието, задълбочаващите се нарушения на правата на човека и катастрофалната хуманитарна ситуация в Сирия.

Нееднократно БСП, включително и в своя позиция от 8 март 2013, е заявявала своята подкрепа за процеса на демократизация в страните от Северна Африка и Близкия Изток и е призовавала Башар Асад, сирийската опозиция и международната общност да насочат всички свои усилия към мирно разрешаване на конфликта, което да доведе до прекратяване на нарушенията на правата на човека, дългосрочна стабилност, сигурност, социален прогрес и възходящо икономическо развитие.

Въпреки призивите и усилията за намиране на мирен изход от кризата, на 21 август 2013 г. станахме свидетели на безпрецедентна употреба на химическо оръжие срещу невинни хора, причинила огромен брой жертви. Смятаме, че подобно грубо потъпкване на международното право, значително намалява възможностите за постигане на мирно разрешение на конфликта и изправя целият Близък Изток пред непредвидими заплахи за мира и сигурността.

Отчитайки факта, че конфликтът в Сирия добива размера на регионална криза, която застрашава вече не само страната, а и съседните региони, БСП:

·         Изразява солидарност със сирийския народ и поднася своите искрени съболезнования на семействата на жертвите;

·         Категорично осъжда всяка употреба на химическо оръжие срещу цивилно население, oт която и да било страна в конфликта.

·         Следи с особено внимание и очаква резултатите от международното разследване на ООН. Нашите действия ще бъдат съобразени с тези заключения.

·         Настоява отново за незабавно прекратяване на военните действия, както от силите на режима, така и от паравоенните формирования на опозицията, за недопускане на чуждестранни паравоенни групировки в страната и осигуряване на хуманитарни коридори до бедстващото население;

·         Споделя своята загриженост за негативните последици от конфликта върху сигурността и стабилността на региона и целия свят, в това число и отрицателния ефект върху международната икономика;

·         Апелира към Съвета за сигурност на ООН да приеме консолидирана позиция за случващото се в страната и за последващите стъпки за осигуряване на мира и сигурността на сирийските граждани и за облекчаване на хуманитарната ситуация;

·         Смята, че трайно решение на конфликта може да бъде намерено само по политически път и затова счита за нецелесъобразна всяка форма на чуждестранна военна намеса преди изчерпване на всички възможни мирни средства за разрешаване на конфликта.

·         Изразява своето убеждение, че единственият изход от кризата минава през преговори между всички страни в конфликта в името на бъдещото изграждане на демокрация, основана на многопартийна система, зачитане на правата на човека, свобода на медиите.

·         Оценява положително резултатите от заседанието на Съвета по сигурността към Министерски съвет и набелязаните от него мерки;

·         Призовава българското правителство да продължи да оказва на лицата, засегнати от конфликта и онези принудени да напуснат своята родина, хуманитарна помощ и да ги приема на своя територия при засилен граничен контрол.

·         Очаква Министерство на вътрешните работи на Република България да засили контрола по българските граници и чрез съответните институции да бъдат предприети необходимите мерки и действия свързани с организацията по устройването и пребиваването на бежанците, които се намират на територията на страната, както и на тези, които се очакват;

·         Подкрепя усилията на министъра на външните работи за активно включване на Република България в изработване на обща европейска позиция и в опитите на международната общност за намиране на мирен изход от кризата;

·         Изразява увереност, че правителството на Република България ще продължи да формира своята позиция спрямо случващото се в Сирия в духа на Устава на ООН, както и водено от националните интереси на страната и стремежа за гарантиране на сигурността на държавата и българските граждани.