Корнелия Нинова: Социалната политика е приоритет за нас

Сеп 04, 2013 Новини БСП 0 876

Приетите мерки не са популизъм   Причината за протестите от началото на годината беше социалната политика, водена от ГЕРБ, и невъзможност на хората да си плащат сметките

Приетите мерки не са популизъм  

Причината за протестите от началото на годината беше социалната политика, водена от ГЕРБ, и невъзможност на хората да си плащат сметките. За нас правенето на политика и особено социална е наистина приоритет, още повече на прага на зимата. Това заяви Корнелия Нинова, зам.-председател на  ПГ на КБ и председател на Комисия по труда и социалната политика в НС, в сутрешния блок на Нова телевизия. Тя допълни, че приетите от правителството само за няколко месеца мерки не са популизъм и демагогия. "Факт са увеличението на майчинството, помощта за първокласници, енергийните помощи, намаляването на тока, гарантиране на вземания на работници при фалит на фирми, целият пакет младежка безработица, който гарантира на 71 000 млади хора работа в България. Това беше сериозно свършена работа за 2 два месеца”, припомни Нинова.

Предлагаме декларация с приоритети, около които да се обединим всички партии

На въпрос как ще отиде на работа при „окупиран парламент”, народният представител заяви, че не е приятно в тази обстановка, но ще работи „спокойно, последователно и професионално, както в парламента, така и извън него”.  Тя обясни, че има план на правителството за работа до края на годината и за следващата година. „Имаме изтекли 100 дни, на които ще направим оценка в парламента, набелязани са стъпки със срокове, с начин на изпълнение. По тези стъпки търсим съгласие, възможно най-широко. Затова предлагаме и тази декларация на НС, около която да се обединят парламентарно представените парти и да кажем: за държавата са важни 6 неща и който и да е на власт, ще бъдат изпълнявани последователно. Няма всеки да започва от начало и да отрича всичко, свършено до тук, защото държавата и българите се нуждаят от тези 6 неща”, заяви Нинова.

Тя обясни, че ще бъде внесен проект на декларацията, ще бъде представен на другите партии и очакват от тях предложения. Следващата седмица ще бъде проведен дебат и гласуване по всички събрани предложения. „Ние предлагаме няколко такива: икономически растеж, индустриална политика, развитие на производство, борба с монополи, осигуряване на работни места, преодоляване на демографския проблем, образование, наука и иновации, здравеопазването на нацията, нов изборен кодекс, граждански контрол върху работата на правителството, парламента и институциите. Това, което предлагаме не са красиви думи, а предложенията, които сме готови да облечем в законодателна форма. Например, борбата с монополите – нов закон за защита на конкуренцията, където залагаме понятия „злоупотреба със значителна пазарна сила”, т.е. слага се ред между монополистите и малките български производители”, допълни Корнелия Нинова.

По нейните думи всичко това и други мерки са записани в предизборната програма. „За рентата също  – да има минимална рента, да се уредят отношенията между арендатори и собственици на земя. Борбата с монополите също е предизборно обещание. Това с веригите, но не за затварянето в събота и неделя, за регулиране на отношенията с българските производители, е наша последователна позиция от 41-ви парламент. Тогава внесохме предложение за закона за защита на конкуренцията, в този смисъл, но колегите от ГЕРБ го отхвърлиха. Продължаваме с тази последователна политика. Нищо от това, което правим, не ни е хрумнало на парче. Това е програма, която се изпълнява със срокове”, категорична бе тя.

Цената на тока не е изкуствено "замразена", а намалена

На въпрос дали цената на тока не е изкуствено замразена, зам.-председателят на ПГ на КБ коментира, че думата „замразяване” не е правилна, а цената е намалена с около 5%. „Не е изкуствено намалена, а с промяна на начина на образуване на цената. Това не е административен акт. С изключване на по-скъпата енергия и даване на възможност за изкупуване на по-евтината”, обясни тя.

Темата за Сирия ще бъде обсъдена и в парламента

„Вярвам, че до края на годината няма да има нужда от нова актуализация. Предстои да се обсъжда бюджета за 2014г. и там вероятно ще видим какви параметри ще бъдат заложени и дали те ще бъдат повлияни от една военна ситуация в Сирия”, каза Нинова. Тя припомни, че министър-председателят е единствения като институция, който свиква съвета за сигурност и беше обсъдена позицията и действията на българското правителство. „Днес в рамките на блиц-контрола, който провеждаме за първи път в първия работен ден на българския парламент, ще отговаря на въпроси за Сирия, за позицията на България и за мерките, които предприема правителството. Темата за Сирия ще бъде обсъдена и в парламента другата седмица. Всички парламентарно представени партии ще излезем с позиция на НС”, каза депутатът от КБ.

Инфраструктурните проекти продължават да са приоритет

На въпрос какво ще се случи с парите за магистрала Хемус, Нинова заяви, че инфраструктурните проекти продължават. „Не сменяме тази политика и този приоритет. Въпрос на преговори е какво ще се случи с европейските средства”, обясни тя и допълни, че е това е една от точките в декларацията.  „Не обичам да си прехвърляме вината едни на други, но това, което се договаря за следващия период, е процес, който е започнат при предишния кабинет. Ние сме поставени пред факт, че това е договорено февруари. За 100 дни управление ще се загубят средства, които не са усвоени последните 4 години? Това не е сериозно”, заключи Корнелия Нинова.