Стотици социалисти пяха химна на България по случай Девети септември

Сеп 09, 2013 Новини БСП 0 1245

Лидерът на БСП Сергей Станишев бе посрещнат с аплодисменти в зала номер 3 на НДК, където социалисти тържествено отбелязаха 69 години от деветосептемврийското въстание и победата над хитлерофашизма

Лидерът на БСП Сергей Станишев бе посрещнат с аплодисменти в зала номер 3 на НДК, където социалисти тържествено отбелязаха 69 години от деветосептемврийското въстание и победата над хитлерофашизма. Организатор на честванията са Националният съвет на БСП, Антифашисткият съюз, Градският съвет на БСП и др. С „Горда стара планина“ бе открито събранието – концерт, като стотиците социалисти пяха химна на България. Сред присъстващите на събитието бе и Асен Костов - най-възрастният член на БСП и на ПЕС, който е на 103г. 

Сергей Станишев: Девети септември е дата за поуки от миналото и изводи за бъдещето

„На този девети септември отбелязваме една от най-ярките дати в съвременната българска история – 09.09.1944. Няма историческо събитие, което да не предизвиква дискусии, но има факти, които са безусловни. Режимът, който властваше до тогава, направи България част от коалицията на Германия и българските антифашисти измиха този срам от челото, с цената на саможертвата на хиляди антифашисти“. Това заяви в речта си към събралите се да почетат историческата дата лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев. „Днес гледаме на тази дата не носталгично, а като дата, даваща повод за размисъл за извличане на поуки от миналото и изводи за бъдещето. Трябва да се научим да гледаме на историята по този начин. Ценим жертвата на българските антифашисти.Техния подвиг е чест“, каза още Сергей Станишев. По думите му трябва да се научим да живеем в мир с миналото и да търсим съгласие за общо бъдеще. „Това не значи отказ от нашите идеали за развитие на бъдещето – равенство, справедливост, свобода и България да се превърне в една социална държава“, заяви лидерът на социалистите. Той добави, че много пъти са предричали края на БСП и не могат да се примирят, че БСП не престава да е водеща политическа сила и  непреодолим фактор в българският политически живот.

БСП не е партия на властта и за властта

“Ние не сме партия на властта и за властта, като много преходни партии появили се през последните години. Ние сме общност от хора, обединени от ценности и идеали. През последните 4 години ние преживяхме тежък период на погазване на принципите на демокрацията, антисоциална политика, срастване на една партия с държавата не в интерес на гражданите, а на една малка група от хора от  ГЕРБ“, каза още Сергей Станишев. Той заяви, че само БСП като партия е имала куража да се противопостави на това, както и да бъде постоянна и последователна опозиция, и в предизборната си кампания да заяви ангажименти за промяна. „Това се изпълни с излъчването на правителство, което няма парламентарно мнозинство, защото нямахме право да пропуснем този шанс за оздравяването на страната и освобождаването на българското общество от авторитаризма. Затова БСП дава подкрепата си на правителството и на кабинета Орешарски“, допълни лидерът на БСП. По думите му, държавата и гражданите се нуждаят от тези промени. „В изострената политическа и обществена среда правителството прави неща, които не са правени  4 години: увеличаване на помощите за децата; подпомагане на  хората, които са в бедност и имат нужда от енергийни помощи; отпускане на помощи за първокласници; намалена е цената на тока“, обясни Станишев и допълни, че от тук нататък трябва правителството да продължи да работи в интерес на гражданите. „Ние сме партия със 122-годишна история и сме оцелели, защото сме работили за общественото благо и сме намерили пътя към сърцата на българските граждани. Вярвам, че ще успеем да направим това и този път да намерим съгласие в българското  общество без да се отказваме от нашите леви идеали. Затова се нуждаем именно от заряда на 9 септември 1944“, заключи Сергей Станишев.

 

Янаки Стоилов: Противопоставяме се на изкривяването и политизирането на Девети септември

Днес стотици хиляди българи честват 9 септември. Това е датата на истинското премахване на фашизма. Повечето се връщат към тази дата като скъп спомен за освобождаването на народа. Периодът след това е белязан от създаване на национална индустрия, години на ентусиазиран труд, на високо интелигентни хора, подем на българската  наука, изкуство и спорт. Това заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов. По думите му не бива да се отрича и насилието, продължило и след превземането на властта. „В годините преди девети септември и месеците след тази дата жертвите са реални. Събитията са дълбоки. Никой не може да заличи тази дата от историческия календар. Споменът се предава през поколенията“, каза още Стоилов. Той добави, че това е част от нашата национална история и историята на БСП. „Затова днес полагаме венци пред паметниците на Братската могила и паметниците на братята антифашисти в цялата страна.Това са следите, които не трябва да допуснем да се заличат. Дълг на възрастните е да предадат историята на младите. Противопоставяме се на  изкривяването и политизирането на тази дата. Тя не е празник само на БСП. Ние сме партията на обединението. БСП е непрекъснато първостепенна политическа сила на власт или в опозиция“, каза още социалистът. В заключение той призова с познаване на историята да се прокарват посоките за развитие на бъдещето.