Янаки Стоилов: Цялостното ни отношение към правителството е подкрепа и изисквания

Сеп 10, 2013 Новини БСП 0 964

Нашето цялостно отношение към правителството са две думи: подкрепа и изисквания

Нашето цялостно отношение към правителството са две думи: подкрепа и изисквания. Това заяви Янаки Стоилов, зам.-председател на БСП, на пресконференция в централата на партията. „Подкрепа за постигане на икономически растеж, за чувствително ограничаване на бедността и неравенствата, за отстояване на националните интереси, изисквания за дълбоки промени в икономическата политика, за чувствително подобрение на живота на българските граждани, за повишаване на тяхната сигурност“, уточни той.

Стоилов припомни, че през изминалите 100 дни от управлението на правителството и парламентарното мнозинство, са били предприети мерки за облекчаване на работодателите, които наемат на работа лица до 29г. за периода от 6 до 18 месеца. „Също така предприемане на промени, които да дадат възможност на работници, на които са начислени, но неизплатени заплати, да ги получат от 3 на 6 месеца, когато има неплатежоспособност на техния работодател.“, допълни той.  По неговите думи, с промяна на критериите, се е увеличил и кръгът на лицата, които могат да ползват помощи за отопление,  като към сегашните 210 000 се добавят 60 000 нови лица. Народният представител напомни, че от облагане са освободени и имотите с данъчна оценка под 1680 лв. „В областта на земеделието се осигурява по-голяма подкрепа на тези, които се занимават с животновъдство, отглеждане на плодове и зеленчуци, като техния дял в използването на европейските средства нараства от 3,5% на 13%. Предприети са също действия за удължаване с 2 години на преходния период, в който фирмите млекопроизводители от 2-ра и 3-та категория ще могат да се адаптират към европейските стандарти“, поясни той.

Янаки Стоилов заяви, че правителството вече е внесло промени в Закона за обществените поръчки, с които да ги направят по-прозрачни и по-достъпни за много фирми. „Подновена бе дейността на Съвета за социално партньорство и се облекчи начинът за кандидатстване при приема на специализанти за лекари, които придобиват медицинска специалност. Очакваме още следващата година да бъде подготвен проект за новата енергийна стратегия,  в която, освен общите насоки, трябва да се дадат и най-важните отговори за развитие на отделните сектори в енергетиката, за тяхното балансиране, по възможност за допълнително ограничаване на цените и за нови проекти, които България може да осъществи в този сектор“, каза той. Той смята, че правителството трябва да започне работа върху национална индустриална политика за създаване на условия на нови и възстановяване на някои прекратени производства. „Също така за нас много чувствителна област е регионалната политика за балансирано развитие, като приоритет да се даде на най-изостаналите райони и с намерението на правителството при кандидатстване, при равни други условия, да се даде предпочитание за използване на европейските фондове от проекти, които са свързани с тези региони“, обясни зам.-председателят на ПГ на КБ.

 „През тази седмица ще предложим да се проведе дискусията и да се приеме декларация от НС за националните задачи и приоритети. Също така ще внесем проект за декларация на НС по кризата в Сирия и ще очакваме да започне дискусия по този въпрос. Най-малко в Комисията по външна политика да бъдат изразени позициите на останалите парламентарни групи и така българската позиция да бъде още по-ясно изразена и ориентира действията на всички институции“, заключи Янаки Стоилов.