Явор Куюмджиев: Устойчивостта на цената на тока ще е минимум за една година

Сеп 12, 2013 Новини БСП 0 1019

Успяхме да направим така, че да спрем кражбите на ток

Успяхме да направим така, че да спрем кражбите на ток. Успяхме и да направим нужното цената на тока да намалее. Никой през тези двадесет години не се осмели да бръкне в джобовете на енергийните олигарси, а ние го направихме. Това заяви депутатът от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисията по енергетика в НС Явор Куюмджиев в ефира на БНТ. Според него създадената система за балансиране на електроенергията в страната е позволила и устойчивост на цената, минимум за една година. На въпрос за увеличението на сметките на тока, въпреки намалената му цена, Явор Куюмджиев обясни, че едната от причините за разликите в сметките е тяхното изчисление, свързано с определен период. "Всички ЕРП-та имат период на отчитане, в който влизат двата месеца юли и август, като десет дни от единия месец са на старата цена, а двайсет дни от другия месец са на новата цена", поясни той. Според него проблемът в обществото идва оттам, че някои граждани гледат сметки, като отчитат разликата в цената на единия месец спрямо другия като по-голяма. "Това, което трябва да се гледа внимателно е потреблението. Ако при еднакво потребление се окаже, че цената, получена за съответния потребител е по-висока, то тогава има нарушение на закона, и моля всички, които установят това, да изпращат сигнали до съответните органи", заяви той. 

„Ще бъдат внесени и нови мерки, засягащи енергетиката, които ще улеснят живота на хората в отношението им с монополите”, посочи Куюмджиев. Едно от предложенията ще засяга въпроса кога да се пристъпва към изключване на електрозахранването. "Не може в държава, член на ЕС, за просрочена фактура на следващия ден да спрат тока на потребителя. Целта е да не се спира тока за един лев задължение и един ден просрочване", обясни той.

Без АЕЦ "Белене" след 15 години няма да имаме ток

"Ако искаме да бъдем нормална държава, с качество на живота, да изпълняваме евро директиви, като една от тях казва, че до 2030 г. трябва в България автомобилите на ток да бъдат 30 процента от всичките, то на нас ни трябва електричество и нови мощности", обясни Куюмджиев. Той припомни, че по-голямата част от централите остаряват, като те са на четиридесет и повече години. В този смисъл към 2020-2030 г. вече страната ни ще има нужда от нова мощност. "Единственият проект, който е готов за реализация в момента, е не някой друг, а именно АЕЦ "Белене". Ако този проект не се реализира, България след петнадесет години няма да има ток", категоричен бе Явор Куюмджиев.