Младен Червеняков: Работи се по ускоряване усвояването на евросредства

Сеп 12, 2013 Новини БСП 0 789

Младен Червеняков: Работи се по ускоряване усвояването на евросредства Еврофондовете са национален приоритет и трябва да се търси решение, а не да се следи кой какво е направил или не e

Младен Червеняков: Работи се по ускоряване усвояването на евросредства

Еврофондовете са национален приоритет и трябва да се търси решение, а не да се следи кой какво е направил или не e. Трябва да търсим онези решения, които ще позволят първо да приключим договарянето за следващия период в края на годината и разплащането следващите две години и да видим какво можем да направим за подобряването на споразумението за партньорство. Това каза в ефира на БНТ народният представител от ПГ на КБ и председател на Комисията по европейските въпроси в НС Младен Червеняков. Той съобщи, че има меморандум на ЕК от юли месец, в който се казва, че по отделните програми около 270 млн. се намират под риск.  „Състоянието в момента е такова, че голяма част от средствата са договорени. Има две програми, които закъсняват- Конкурентноспособност и Техническа помощ с договаряне, но там е най-големият брой по изплатените средства. Към септември месец тази година са 35% и мисля, че това са темпове, които са относително добри”, обясни депутатът. „Това, което се прави в момента е да се ускори усвояването на средствата, които са договорени и да се направи опит по един регламент на ЕС да се договорят нови големи проекти, които там, където по отделни програми не могат да бъдат усвоени средства, да се насочат към тези проекти”, каза още Червеняков. Той даде пример като такива Северната скоростна тангента и закупуването на пожарни автомобили на МВР.

За три месеца изплатените по европрограми средства са увеличени с 8%

„За тези три месеца работа изплатените средства скачат от 27% на 35%. Ако за всеки три месеца имаме с 8% увеличение, смятам, че това е добър темп за страната”, каза още народният представител. Той коментира конкретно и Оперативна програма Транспорт: проблемите през следващия програмен период са два. Първо, изграждане на интегрирана транспортна стратегия за развитието на транспорта в България, тъй като имаме отделни стратегии за отделните видове транспорт. И второ, да могат да се определят поредността на обектите, които ще бъдат реализирани през следващия програмен период. Червеняков допълни, че има много проекти, които могат да бъдат реализирани като тунела под Шипка, довършването на магистрала Струма. „Имаме и други задължения, които вече са поети от страната ни пред ЕК за изграждането на този коридор”, добави депутатът. Той оцени ОП Транспорт като „една от отличниците, която най-добре се справя с реализирането на съответните средства.”