Татяна Буруджиева: Всяко правителство да е постоянно под отчет

Сеп 14, 2013 Новини БСП 0 704

Важно е всяко правителство да бъде постоянно под отчет

Важно е всяко правителство да бъде постоянно под отчет. Това е полезно и е добре като практика. Не може да чакаме години, не може десетилетия да минават и ние да се сещаме, че сме пропуснали много неща. Това каза в ефира на радио К2 народният представител от ПГ на КБ Татяна Буруджиева. Тя направи и своя коментар за стоте дни на правителството. „Това, което оценявам като позитивно, са две основни неща. Едното е, че имаме правителство, което в момента, в който го сформирахме, каза какви са неговите краткосрочни задачи, след което се отчете докъде ги е изпълнило. Второто нещо, което бих оценила като позитивно е това, което свърши правителството и то е, че се справи с най-спешните задачи – да стабилизира финансовото състояние, в смисъл хем да бъде изпълнен бюджетът в рамките, в които бе заварен, хем да се направят някои много важни критични плащания”, обясни неродният представител. Тя акцентира на разплащанията, които е направил кабинетът, с цел да се стимулират и раздвижат икономиката и бизнесът, защото, по думите й, всичко нататък е функция от това. „За да има една държава пари, това трябва да се случи в икономиката й. Остана нещо скрито за по-широката публика. Това правителство свърши огромна работа по отношение на различни наредби, подготовка на закони, което тепърва ще се вижда”, уточни Буруджиева. Тя даде пример с наредбата за държавно финансиране и подпомагане на болничните заведения в малките и отдалечени региони. „Това беше много важно, за да може хората в тези места да получават здравна помощ”, поясни депутатът. В тази връзка тя посочи и промяната, с която се дава възможност за адекватно влизане в учебния процес на деца със специфични образователни нужди.

Големите цели са свързани с реформи

По темата с монополите Татяна Буруджиева заяви, че преборването с тях нито ще е лесно, нито ще стане изведнъж. „Виждате каква съпротива се случва дори с възможността повече да се популяризират законодателните ни мерки в тази област, свързани със защита на потребителите, които да имат възможност да избират и да не бъдат „крепостни селяни” на енергийни, водни или други дружества. От друга страна трябва да си го кажем ясно, че големите цели, са свързани с реформи”, каза още народният представител.

Проектът „Белене” е важен, ако искаме индустрия

На въпрос ще се строи ли АЕЦ „Белене”, Буруджиева отговори, че проектът е важен, ако искаме да имаме индустрия. „Как ще ни работят хладилниците вероятно може да се реши по друг начин, например чрез зелена енергия, но ако искаме да има индустрия, трябва да има евтин ток, а няма по-евтин от атомните електроцентрали”. Тя конкретизира, че АЕЦ „Белене” няма да се строи с пари от държавния бюджет, а идеята е да се строи от инвеститор и постепенно с част от произвеждания ток да се изплаща тази инвестиция на инвеститора, за да може централата да остане предимно държавна собственост, което е задължително за такъв стратегически обект. „Няма как да дойде сериозен инвеститор, докато ние водим по този начин дебата. За съжаление въпреки, че е голяма тема, АЕЦ „Белене” не е темата, която може сега да обедини разделеното ни общество”, заключи народният представител.