Сергей Станишев: Декларацията за националните приоритети е протегната ръка към всички

Сеп 18, 2013 Новини БСП 0 818

Декларацията за приоритетите на страната е опит по същество парламентът да покаже, че е адекватен на обществото, на проблемите, които са идентифицирани, които предизвикват недоволство, гняв или са натрупани и трябва да се търсят решения за тяхното преодоляване, независимо от това кой е на власт

Декларацията за приоритетите на страната е опит по същество парламентът да покаже, че е адекватен на обществото, на проблемите, които са идентифицирани, които предизвикват недоволство, гняв или са натрупани и трябва да се търсят решения за тяхното преодоляване, независимо от това кой е на власт. Това заяви Сергей Станишев, председател на ПГ на КБ, от парламентарната трибуна. „Ясно е, че правителството на г-н Орешарски ще работи. То не падна под натиска на протестите, които в немалка степен изгубиха своята енергия и своята кауза, няма да падне и заради вота на недоверие, внесен от ГЕРБ. Това е ясно и на бъдещите вносители на този вот. Тази декларация е протегната ръка към всички и в парламента, и извън него, да потърси приоритети, за които хората ще искат после отчет дали се е работило в тази посока или не“, добави той. Той изрази мнение, че тази дискусия е сериозно изпитание,  както за НС, така и за всеки един народен представител и парламентарна група, „защото няма как да бъдат скрити аргументите „за“ и „против“, кой по какъв начин е гласувал и с какви мотиви“.  „Смятам, че това е важно, защото всеки един народен представител трябва и ще отговаря пред своите избиратели за своето поведение“, каза той. Сергей Станишев припомни, че подобен тип декларация за национални приоритети и очертаване на рамка за съгласие не е прецедент в българския парламент.  Той обясни, че такива декларации са приемани в много трудни политически моменти, с много висока степен на противопоставяне и разделение. „Мога да посоча пример от 1997г. Тогава, въпреки предсрочните избори и голямото разделение, българският парламент прие една декларация, в която се стигна до много широк консенсус, независимо от различията. И много от нещата, които бяха залегнали в онази декларация, която беше много по-малко конкретна в редица неща от този проект, държавата вървеше последователно, независимо от политическите промени и смените на правителството. България стана и член на НАТО, и член на ЕС и валутния борд. Политика, която се поддържа от поредица от правителства. Те дават определени стожери на политики от различни парии и кабинети“, посочи Станишев.

Председателят на ПГ на КБ заяви, че внимателно е изслушал всички аргументи, включително и тези на ГЕРБ, които казват, че няма да подкрепят декларацията.  „Те казват: достатъчно е да се спазва Конституцията и законите и всички тези проблеми няма да съществуват. Очевидно не е достатъчно, защото след като казвате, че по тези проблеми има много широк консенсус в обществото, значи не е достатъчно да има Конституция. Може да означава, че предишни правителства не са я спазвали или законите не са достатъчно добре написани, за да отразят духа на тази Конституция, след като съществува проблемът за срастване на бизнес и политика. Съществува проблемът за монополизма в икономиката, независимо, че в Конституцията има текст срещу монополите, което е почти уникално, но реалността е различна. Значи е нужна политика и приоритети на парламента и тяхно изпълване със съдържание. Затова няма как този документ да е достатъчен“, обясни той. Станишев посочи и друг аргумент – декларацията не е конкретна. „Тук малко се бъркат жанровете. Една декларация не може да бъде закон и да описва технологията на една политика как ще се реализира“, обясни той.

Станишев каза, че очаква всяка една парламентарна група да има своите идеи по конкретното съдържание, как да се промени статуквото и да са реализират тези приоритети. „Те може да бъдат еднакви, сходни или може всяка група да има различни виждания за това как да се постигнат тези приоритети. Но ако не набележим ние като парламент кои са основните остри проблеми и да кажем като рамка, че всички са готови да работят за тяхното отстраняване, тогава няма да се намерят и конкретните решения, за които толкова се апелира“, смята Станишев.

По неговите думи тази декларация може да е закъсняла в известен смисъл, но припомни, че преди старта на парламента, най-голямата парламентарна група, са заявили, че не признава изборите.  „Затова на тази основа, при такова отношение, трудно може да се постигне каквото и да било съгласие. По-добре след 100 дни да се предложи такава декларация, отколкото както беше направено в предишния мандат – 3,5 години да управляваш чрез контрол, газене, без да чуваш гласа на опозицията,  а на финала да кажеш – дайте да се разберем. Тогава наистина е късно. Има разлика между подобен подход след 100 дни, и когато ти остават 100 дни“, обясни лидерът на БСП.

Според Станишев са прозвучали и смехотворни твърдения, че тази декларация води към тоталитарна диктатура, защото точно в нея се говори за повече граждански контрол. „Той вече се реализира чрез много по-голяма откритост на парламента, в т.ч. изготвянето на новия Изборен кодекс и чрез гражданските съвети към министър-председателя и отделните министерства. И ако е било толкова лесно, защо не го направиха предишните или по-предишните управляващи? Значи всеки има своята отговорност и вина това да не се случи. Нека никой не говори като невинен, още повече не говорете от името на целия народ. Никой няма този монопол“, заяви той.

Председателят на БСП обясни, че в тази декларация са включени много реални проблеми, които са на дневния ред на обществото. „Монополите, по анализ на икономистите, обхващат почти цялата българска икономика, търговия и разпространение“, каза той и добави, че трябва да се премине към по-цялостно антимонополно законодателство, без значение дали един монополист е български или от страна член на ЕС.

„Няма как да развиваш конкурентна икономика в 21 век, ако нямаш модерна индустрия. България имаше индустрия, достатъчно силна в началото на 90-те години и все още конкурентна тогава. Заради политически и икономически грешки в подхода, в отношението на държавата към този индустриален потенциал, се разпиля много с участие на почти всички партии. Нека това го коригираме. Сега в цяла Европа върви дискусия за това Европа като цяло да стане отново индустриален център, а не да бяга производството в Китай и Малайзия“, обясни Станишев. Той допълни, че България се нуждае от нова индустриална политика, но това не означава планова икономика. „Това означава ясни приоритети и ангажименти на държавата в подкрепа на подобна политика и инвестиции в реално производство, индустрия, защото покрай нея се създават много работни места“, заяви той.

Станишев застана зад идеята бедността и неравенството да бъде изведена на по-преден план и да се поставят амбициозни, но все пак реалистични задачи. „Не може с декрет, указ или решение на парламента, да се увеличат доходите, ако няма производство и капацитет това да се случи“, смята той. Председателят на БСП обясни, че е нужно съчетание на определени политики, за да бъдат догонени по-бързо средноевропейските доходи. „Ще излезем от положението на вечно най-бедна страна, но за това е нужно национално съгласие по основни приоритети“, категоричен е той.  

Сергей Станишев се обърна към депутатите от опозицията, които не подкрепят кабинета, като заяви, че ще имат възможност при отчета, разглеждане на управленската програма и вота на недоверие, да изкажат своята позиция и отношение към това правителство и искането за предсрочни избори сега и веднага. „Всички го чуха и го знаят. Надскочете малко политическите моментни интереси, ако искате да имате трайно доверие на българските граждани. Само преди няколко дни чествахме Съединението. Както винаги всички институции, политици и общественици говорихме за значението на това събитие, че е постигнато чрез национална енергия, че действително съчетаване на хора, които са били на коренно противоположни позиции по най-различни въпроси, са били опоненти или врагове. Покажете, че можете да надскочите себе си, а иначе всяко конструктивно предложение бих подкрепил. Да покажем, че парламентът чува и гласа на обществото, търси решение и се ангажира с политика в тези направления и след това ще може да му се търси отговорност“, заключи Сергей Станишев.