Сергей Станишев призова българите да подкрепят родния туризъм и да прекарват почивките си в страната

Мар 29, 2009 Новини БСП 0 1335

Да изведем децата сред природата и да ги насърчаваме да спортуват   Надявам се след години да гледаме някои от вас деца и по пистите на европейски, световни и олимпийски състезания, от където да се завръщате с отличия и медали за България

Да изведем децата сред природата и да ги насърчаваме да спортуват

 

Надявам се след години да гледаме някои от вас деца и по пистите на европейски, световни и олимпийски състезания, от където да се завръщате с отличия и медали за България. С това пожелание премиерът и председател на БСП Сергей Станишев се обърна към 20-те малки шампиони от пилотния проект на Българската федерация по ски. Благодарение на инициативата 3300 деца от 1-ви до 4-ти клас  преминаха през безплатни курсове за каране на ски тази зима.

По време на награждаването на хижа „Алеко" Станишев посочи, че проектът  „Научи се да караш ски"е много добър, защото спортът учи децата на добри навици. Той дори призна, че като малък, понякога е бягал от училище, за да кара ски. Нашата обща кауза за доброто на българските деца доведе до успешен резултат, каза още Станишев. Той отбеляза, че благодарение на този проект 3 500 ученици излязоха в планината и спортуваха през изминалия зимен сезон. А отличилите се млади спортисти ще имат възможността да  посетят един от най-известните в света курорти в Швейцария - Сен Мориц.

Премиерът беше зарадван и от факта, че още от сега има много заявки на деца за курса по ски за следващата година. През този сезон успяхме да обхванем децата от училищата, близо до Витоша. Сега трябва да търсим финансиране за включването на още повече деца, които да минат през такава спортна школа, защото е чудесно, каза Станишев.

Премиерът призова българите да подкрепят родния туризъм и да прекарват почивките си  у нас. Пред журналисти той посочи, че ако има почивни дни, ще остане в България. По думите му Витоша започва да се развива вече като ски курорт, след като дълги години в планината не са правени никакви инвестиции в инфраструктурата. За да бъде обаче добър курорт, трябва да се направят следващи стъпки за модернизацията на съоръженията, за да може всички, които дойдат да прекарват добре. Витоша трябва да се запази като уникално природно явление, смята Станишев.

Като израз на признателност за подкрепата, която правителството оказва на частния сектор в полза на децата, от името на Международната федерация по ски Станишев беше награден с грамота и кристален плакет.

Премиерът дойде на хижа „Алеко" заедно с приятелката си Елена Йончева и двете му кучета -Бари и Дана. Кучетата се превърнаха в истинска атракция за децата, които се надпреварваха да се снимат с тях или просто да ги погалят. Любимците през цялото време в планината следваха неотлъчно своя стопанин и участваха дори в награждаването на малките скиори.