Димчо Михалевски: 7-те ключови мерки на ГЕРБ в сферата на регионалното благоустройство са провал

Окт 03, 2013 Новини БСП 0 1061

Вот на недоверие поискаха ГЕРБ, за това, че правителството се проваля в няколко политики свързани с бившето Министерство на регионалното развитие и благоустройство

Вот на недоверие поискаха ГЕРБ, за това, че правителството се проваля в няколко политики свързани с бившето Министерство на регионалното развитие и благоустройство. Ако погледнете седемте ключови политики на това министерство по време на управлението на ГЕРБ, те са провал. Това заяви в ефира на Нова телевизия зам.- председателят на ПГ на КБ и председател на Комисията по регионална политика и местно самоуправление Димчо Михалевски. Той обясни, че първите шест от тях са пълен провал, защото нищо не е било направено. "Седмата бяха пътищата. Те бяха използвани не само за политическа марка и ПР, но и бяха превърнати в инструмент за манипулация. Не само количествено, но и качествено пътищата не са добре", категоричен бе народният представител. Според него това е резултат от слагането на едно безумно условие на дъмпинговите цени в строителството, което е декапитализирало фирмите и ги е принудило да правят компромис с качеството.  "80% от новите пътища, които са финансирали по държавните инвестиционни заеми по "Регионално развитие" в момента са дали дефекти", съобщи той. Михалевски поясни, че доброто е, че те са 8% от пътната мрежа на страната. Той обясни, че поправката на тези пътища ще е за сметка на изпълнителя.

Антисистемната игра срещу парламента е много опасна

Депутатът коментира, че антисистемната игра срещу парламента, която се развива в момента, е много опасна. "Това трябва да е и следващата ни цел, да я прекратим незабавно", зави той. Помолен да коментира ниското доверие на българските граждани в парламента, народният представител обясни, че то се дължи на нестабилността, която усещат всички български граждани. По думите му, това е и резултатът, който виждаме в парламента като "еманация на най-върховната власт по Конституция в страната". Според него, неслучайно е така и изборите, които минаха преди повече от 4 месеца са били резултат от едно дълбоко противопоставяне на обществото, което продължи с още по-голяма сила.  

Той коментира, че специално за МИП, в дискусията, която е била  водена и която продължава да стои като акцент има един основен въпрос. Михалевски поясни, че един от основните проблеми в държавата е, че няма инвестиционна среда, а без инвестиции няма да се измъкнем от мизерията, в която се намираме и тя само ще се задълбочава. "Инструментът, който министър-председателят предложи, беше фокусиран, в малко по - далечното бъдеще и на него му трябва малко повече време, за да може тази инвестиционна система да се създаде", каза още той. Депутатът обясни, че неговите аргументи, в обратната посока, са били, дали имаме това време в момента. "МИП зависи първо от създаване на законова основа, от субективния фактор, който управлява едно изцяло ново ведомство, което винаги е тежко, най-малко една година", заяви Михалевски.