Спас Панчев: ГЕРБ не доведе до намаляване на пушенето, а до фалит на стотици заведения

Окт 04, 2013 Новини БСП 0 1332

По никакъв начин предприетите от правителството на ГЕРБ мерки за забрана на тютюнопушенето не доведоха до намаляването му

По никакъв начин предприетите от правителството на ГЕРБ мерки за забрана на тютюнопушенето не доведоха до намаляването му. Данните показват, че приходите от продажба на цигари и акцизи са се увеличили. Това заяви в ефира на BTV зам. - председателят на ПГ на КБ и зам. - председател на Комисията по земеделието и храните Спас Панчев. Той подчерта, че през последните месеци са продадени 800 млн. повече късове цигари, не благодарение на това, че е забранено тютюнопушенето в заведения, а просто хората в България пушат повече. По думите му, една от причините за предлаганите мерки е фактът, че ресторантьорският бизнес фалира. "Стотици ресторанти затвориха врати. 30% от хората, които не ходят на ресторант, посочват като причина забраненото тютюнопушене", поясни народният представител.

Като друг мотив за отмяна на забраната, той посочи и възможността за разкриване на нови работни места, което е една от основните политики на КБ, поети като ангажименти към българския народ. "Статистиката показва, че между 15 и 20 хил. души са загубили работните си места във връзка с фалирането на ресторанти и намалелия им бизнес", заяви Панчев. По думите му, това е продължение на цялостната политика на управлението за решаване на важни социални проблеми, като коледните надбавки за пенсионерите и увеличаването на минималната работна заплата. "Ние имаме поет ангажимент към избирателите и работим за тях", категоричен бе Панчев. Той коментира, че голяма част от българите пушат - над 3,5 млн. "Голяма част от ресторантьорите също искат да има либерализиране на закона", обясни народният представител.

Панчев обаче подчерта, че става въпрос, за заведения, в които да има изградени инсталации за тютюнопушещите и в нощните заведения след 22:00 часа да може да се пуши. Той бе категоричен, че дори да се приемат тези промени, забраната за тютюнопушене в детските заведения, болници, училища, закрити спортни зали администрацията ще остане. "Законът в сегашния му вид, явно не работи и тези промени са нужни", каза още той. В заключение Панчев обясни, че тепърва тези предложения ще бъдат обсъдени в парламентарната група на КБ и там ще се реши дали да бъдат внесени.