Татяна Буруджиева: Трябва и хората, и бизнесът да имат право на избор по въпроса с тютюнопушенето

Окт 04, 2013 Новини БСП 0 759

С планираните промените в Закона за тютюнопушенето хората и бизнесът ще имат избор за решение по този въпрос, защото нито едните, нито другите имаха такъв

С планираните промените в Закона за тютюнопушенето хората и бизнесът ще имат избор за решение по този въпрос, защото нито едните, нито другите имаха такъв. Това заяви в ефира на Нова телевизия народният представител от ПГ на КБ и член на Комисията по културата и медиите Татяна Буруджиева. Тя обясни, че ще бъдат предложени две основи решения в закона. Като първа такава тя посочи там, където заведенията имат зала, която се проветрява и има достатъчно условия, да може в нея да се пуши. Другото предложение по думите й ще бъде след 22:00 часа да се либерализира режимът и да може да се пуши. Тя обясни, че при обмислянето им са взети предвид сериозни данни как се отразява забраната върху определен бизнес. "Така пушачите ще са на място, на което да не пречат, а непушачите ще могат да отидат в залите без тютюнев дим", каза още народният представител. Тя подчерта, че много ресторанти вече имат помещения, в които се пуши под формата на закрити градини или други приспособени за целта. По думите и в малките заведения, където няма възможност за обособяване на зала за пушачи, няма да се пуши. Буруджиева подчерта, че от държавите, които са въвели този режим, 5 вече са го либерализирали много повече. Тя съобщи, че вторник тези промени ще се обсъждат в парламентарната група и все още не е ясно дали те ще бъдат приети. "Както и в обществото, така и сред политиците, няма единно мнение по този въпрос. Това не е закон, по който може да има политическо решение", категорична бе Буруджиева.

Трябва да има ясна собственост на медиите

Помолена да коментира анализа на състоянието на българските медии и как те отразяват демокрацията и изказването на немския посланик депутатът заяви, че когато не функционира добре демокрацията, няма как да има нормална медийна среда. „Трябва да има ясна собственост, не може да няма ясен данъкоплатец. Малко са медиите в България, които излизат извън определени кръгове", каза още тя. Депутатът поясни, че има желание да се промени медийният закон, защото той е от началото на 90-те години и не може да уреди старите, както и новите медийни процеси. По думите и има нужда от промени и трябва да се правят в ситуация на консенсус. Според нея трябва да се започне дебат как точно да се променя законът и той трябва да мине през комисията, както и да се поканят медиите на разширено заседание, за да се чуе и тяхната позиция. По нейно мнение обаче много медии няма да искат да вземат участие и няма да могат да отговорят защо.

На въпрос за пътуването на "Атака", точно в момента на внасяне и гласуване на вот на недоверие народният представител коментира, че по нейно мнение няма как да се организира пътуване на цяла група за 24 часа. "По-скоро ГЕРБ са избрали момента, в който Атака ги няма да внесат вота", каза още тя. Според нея, трябва да има дискусия в НС по повод пътуването на народите представители от ПГ на "Атака" и случката в ресторанта в Брюксел, защото така и те ще имат шанс да изложат позицията си.