Има сигнал до прокуратурата, че Тошко Тодоров от ГЕРБ е прикривал източване на ДДС

Мар 27, 2009 Новини БСП 0 1528

  Като изключително тревожни премиерът Станишев определи подозренията, че Тошко Тодоров, който Бойко Борисов представи като свой икономически експерт в предаването „Референдум", е прикривал източване на ДДС

 

Като изключително тревожни премиерът Станишев определи подозренията, че Тошко Тодоров, който Бойко Борисов представи като свой икономически експерт в предаването „Референдум", е прикривал източване на ДДС. Премиерът отбеляза, че доста време преди дебата по БНТ е отпратен сигнал до прокуратурата и до парламентарната комисия за борба с корупцията за това, че г-н Тодоров като ръководител на НАП в Добрич е прикривал източване на ДДС, в това число и от свои близки. По думите на Станишев е неприемливо „експерт", който би трябвало да противодейства на източването на ДДС, да е заподозрян в такова нещо.

Премиерът заяви, че веднага след като председателят на ДАНС Петко Сертов се завърне от неговата командировка в края на тази седмица, ще поиска доклад по въпроса.

Станишев припомни, че една от основните теми, които ГЕРБ обявиха като своя антикризисна политика е борбата срещу сивата икономика. Наред с това техният представител в дебата е подозиран точно за източване на ДДС. За мен не представлява особен интерес, да кажем експертното участие на господин Тодоров в този дебат. Самите зрители могат да преценят експертните му качества, коментира премиерът.

 По думите му нещата опират и до личен морал - защо един служител на държавна структура, която има отношение към сигурността, участва в толкова ярко политически дебат и заема политическа страна. Това действително е много странно и стои въпросът, кое е по-важно за него Конституцията на Република България, свързана с деполитизация на подобни институции или устава на пария ГЕРБ, попита Станишев. Той припомни, че самия г-н Борисов напусна МВР през 1991 година, точно защото не беше съгласен с деполитизацията не искаше да напусне БКП и после започна да се занимава с охранителен бизнес.

Аз разбирам, че всяка партия се съпоставя с БСП от гледна точка на това да получи по-голям резултат на изборите, но не мога да обходя всички партии в аванс, каза още Станишев в отговор на въпрос дали ще приеме поканата за дебат на Иван Костов.За мен беше важно и продължава да бъде важно дебатът между двете основни политически сили, между БСП и ГЕРБ, между мен и Бойко Борисов Борисов по основните въпроси на българското общество, заяви премиерът.

На въпрос дали е редно да се раздават премии на експертите, които работят с европейските фондове, Станишев каза, че това ще става диференцирано по отношение на различните агенции, в зависимост от техните резултати и резултатите на конкретния служител.

По повод бюджета на МВР Станишев заяви, че заплащането на държавните служители - на българските учители, на българските полицаи, на медицинските сестри - е първи приоритет на държавата от гледна точка на функционирането на институциите. Той увери, че ще се търсят всички възможности, не само за заплащане на това, което се полага на служителите, но също така и за допълнително укрепване на министерството и стимулиране на работата на полицаите в България.  На въпрос дали ще фалира МВР Станишев призова медиите да не вярват на слухове. МВР е ключова институция в държавата. Работата на служителите на МВР, на българските полицаи, трябва да бъде осигурена по максимално добрия начин. Те трябва да бъдат мотивирани, категоричен беше премиерът. Да, намираме се в трудна ситуация на световна финансова и икономическа криза. Това се отразява върху българската икономика, отразява се и върху постъпленията в българския бюджет, каза в заключение Станишев.