Румен Гечев: За първи път 500-600 млн. лв. от бюджета ще бъдат разпределени на пазарен принцип

Окт 18, 2013 Новини БСП 0 1192

Изготвянето на бюджета има изключително значение за постигане на икономически растеж, тъй като България се намира в „паричен съвет”, което означава, че държавните институции имат ограничени възможности за използване на паричната политика за стимулиране на икономическия растеж

Изготвянето на бюджета има изключително значение за постигане на икономически растеж, тъй като България се намира в „паричен съвет”, което означава, че държавните институции имат ограничени възможности за използване на паричната политика за стимулиране на икономическия растеж. При тези условия единственият инструмент на българската държава и нейните институции е фискалната политика. Това заяви Румен Гечев, народен представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисия по икономическата политика и туризъм в НС, пред журналисти в парламента. Той обърна внимание, че се поставя ударение на фискалната политика, а не само на бюджетната. „Правителството, парламентарната група и нашите коалиционни партньори правим всичко възможно за превръщането на бюджетната политика във фискална, т.е. обвързването на бюджетната политика с растежа. Затова бих казал, че бюджет 2014г е бюджет на възстановяване и ускоряване на икономическия растеж”, обясни Гечев. Според него за 2013г. растежът най-вероятно ще бъде около 0.5%, затова основният показател за 2014г ще бъде 1,8% растеж на БВП. Народният представител допълни, че той е съобразен с развитието на икономическата среда в Европа и нашите основни търговски партньори, както и с някои насърчителни тенденции в българската икономика, която все още се намира в тежко състояние и в икономическа стагнация. „Затова отлепянето от дъното на българската икономика и доближаване до 2%-ната бариера на икономически растеж е основна цел на формирането на приходи и разходи”, заяви той.

Румен Гечев обяви, че има нещо ново в бюджета за 2014г. „За първи път 500-600 млн. лв. ще бъдат разпределени от бюджета на пазарен принцип. Това се прави за първи път във фискалната история на България”, каза той. По неговите думи това означава, че отделните министерства ще се състезават по основата на проекти, които биха довели увеличение на инвестициите и стимулиране на икономическия растеж в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план. „Тези инвестиционни проекти ще бъдат насочени не само към реализация през 2014г, но и през следващите няколко години. По този начин различните сектори на икономиката, министерства и региони ще се състезават, представяйки възможно най-добрите проекти, които да спечелят бюджет на финансиране”, допълни народният представител. Той поясни, че в момента се разработват конкретните показатели и критерии, по които ще бъдат организирани тези конкурси. „Ние ще търсим реализация на висока заетост, на висока инвестиционна възвръщаемост и възможности за увеличение на износа”, категоричен бе Гечев.

„Ние възвръщаме приоритетното финансиране на българското образование и наука, увеличавайки бюджетните разходи в тази сфера. Това е едно стратегическо решение, тъй като знаете, че резултатите от инвестициите в образование и наука не са светкавични. Те не са краткосрочни, но ние искаме да започнем една нова политика, в която българската държава трайно и независимо от цвета на управление, постепенно да увеличава инвестициите в сферата на образованието и науката, за да можем да се доближим до средните показатели на ЕС. Няма излизане от икономическа криза и траен икономически растеж в страна, която няма достатъчно високо равнище на образование и наука”, заключи Румен Гечев.