Жельо Бойчев: С подкрепата си за мораториума ГЕРБ цели да постави правителството в трудна ситуация

Окт 24, 2013 Новини БСП 0 943

Не може от едно гласуване да се прави извод за нова коалиция, просто се постави тема,  която предизвика бурни дискусии, а в тях се смесиха различни желания

Не може от едно гласуване да се прави извод за нова коалиция, просто се постави тема,  която предизвика бурни дискусии, а в тях се смесиха различни желания. Това заяви Жельо Бойчев, народен представител от КБ, в ефира на „Радио К2” по темата за гласуването на мораториума върху продажба на земеделска земя на чужденци. Депутатът допълни, че самият той е гласувал „въздържал се”. Според него част от неговите колеги са подкрепили предложението, защото са сметнали, че с гласуването си ще дадат сигнал, че в това законодателство са необходими корекции в посока защита на българската земя. Народният представите изрази мнение, че да се плъзнеш по представата, че определено обществено мнение доминира и ти трябва да отговориш на него е най – лесното, което мажеш да направиш, като поведение. „В крайна сметка обаче става въпрос за ясно поет ангажимент с договора за присъединяване към ЕС. Той дава редица права и задължения на българите. Има доста спекулации по темата за купуване на земя от чужденци и аз съм  доста притеснен от тези популистки залитания, които могат да поставят страната ни в сложна ситуация”, каза Бойчев. По неговите думи парламентът ще излезе от тази трудна ситуация и ще направи необходимите промени в законодателството. „Това е възложено на работна група и до една – две седмици ще се направят определени предложения, които ще отговорят и на онази част от обществото, която има своите притеснения от продажбата на земя на граждани от ЕС. Основният проблем е, че в момента не се мисли рационално, а опозицията гледа чрез всеки един въпрос да злепостави управляващите”, заяви депутатът. Той е на мнение, че гласуването на депутатите от ГЕРБ е било именно в тази посока - да постави правителството в трудно положение, с пълното съзнание, че няма как три месеца преди края на срока той да бъде предоговорен. „Още повече, че през 2010 година е имало такава възможност, но тя не е била използвана. Лошото е, че парламентът не може да изработи общи решения по едни такива важни въпроси”, поясни Бойчев.

Бежанците не са проблем само на една институция

 По темата за бежанците Жельо Бойчев припомни, че конфликтът в Сирия е от две години и, когато бежанската вълна сега стига до нас, става ясно, че мерките, които е трябвало да бъдат взети, не са изпълнени. „Сегашното правителство е изправено пред ситуация, в която ежедневно между сто и триста човека преминават българската граница. Това е голямо предизвикателство пред държавата ни и по начина, по който ще се справим, ще стане ясно дали можем да преодоляваме такива трудности. Това не може да бъде проблем само на една институция. В момента заиграването с тази тема и прехвърлянето на отговорността създава много опасни предпоставки и напрежението може да ескалира”, каза той. Народният представител от КБ заяви, че още от първия ден на кризата вътрешният и външният ни министри разговарят с турската страна, но за да бъде подписана спогодбата за реадмисия турската страна поставя определени условия към ЕС. Според него не може да се твърди, че като цяло европейската политика към бежанците е успешна.

 „Истината е обаче, че ние, като държава, нямаме възможност да приемем толкова бежанци, още повече, че след придобиването на определен статут те имат всички права на български граждани, без правото да гласуват, а те не са разчетени нито в социалната, нито в образователната система на страната ни. Затова трябва да отчетем внимателно колко от тях ще останат в страната ни и колко ще се опитат да преминат в други страни”, заключи Жельо Бойчев.