Валери Жаблянов: За съжаление в декларацията на стачкуващите студенти няма и дума за образование

Окт 26, 2013 Новини БСП 0 1093

Бил съм свидетел на всички досегашни стачки в Софийския университет след 1990 година, участник в първото и мога да кажа каква е разликата, а тя е съществена

Бил съм свидетел на всички досегашни стачки в Софийския университет след 1990 година, участник в първото и мога да кажа каква е разликата, а тя е съществена. Това заяви в ефира на Дарик народният представител от ПГ на КБ Валери Жаблянов, помолен да коментира стачкуващите студенти. По думите му, първата стачка е била срещу една авторитарна система на управление. "Тогава тя искаше ускоряване на реформите в България по посока утвърждаване на многопартийната система в България, утвърждаване на парламентаризма, развиване на пазарното стопанство. Тогава българските студенти го искаха като собствена кауза. Тя имаше масова подкрепа. В нея участваха всички факултети на Софийския университет", поясни депутатът. "От това, което видях вчера, освен потвърждение на разбирането на Карл Маркс, че събитията в историята се повтарят два пъти - първият път като трагедия, а втория - като фарс, мога да кажа, че поне по официалните съобщения, които бяха отправени, във Философския факултет участниците в стачката като бройка повече са преподавателите отколкото студентите", каза още той. Жаблянов заяви, че много внимателно е прочел декларацията на студентите и добави, че в нея се поставят изисквания от типа на равенство на гражданите пред закона. "Смятам, че в момента в България гражданите имат равенство пред закона. Поставени са искания и от типа да продължи развитието на българската политика в рамките на един морален императив, т.е. поставени са искания, които от една страна вече са гарантирани от българската Конституция и са резултат от демократичното развитие на България и искания, които, според мен, имат своите основания, но сегашният модел, пряко копиращ политическите сблъсъци от деветдесетте години, в условията на една вече развита демокрация, превръщат събитията във фарс", каза още народният представител. Той се аргументира, като посочи, че противопоставянето на университета на един авторитарен режим е резонно, но когато се противопоставя университетът на парламента, това не е характерна ситуация и подчерта, че парламентът е носител на собствена легитимност и декларацията, от тази гледна точка, в голямата си част е неуместна. Попитан какъв може да бъде отговорът към действията на стачкуващите студенти, Жаблянов бе категоричен, че той може да бъде само в рамките на политическата демокрация. "Това е университет - място на свободата, на академизма и съм дълбоко убеден, че академичната автономия, самоуправлението ще намерят сили да коригират развитието на академизма. За съжаление в декларацията на студентите не видях нито една точка, която да касае висшето образование в България, което ме кара да мисля, че става въпрос за една политическа декларация, написана на друго място", допълни депутатът.

Около решението за мораториума се разрази неблагоприятна за България дискусия

Народният представител от КБ коментира и решението за удължаване на мораториума за земята. "Струва ми се, че около решението на парламента се разрази една дискусия, която не е благоприятна за България, защото изграждането на ЕС съчетава в себе си няколко принципа - принципът на националния суверенитет и другият процес, който постепенно върви в ЕС, е отдаването на суверенитет на европейските институции", каза Валери Жаблянов. По думите му България е млад член на ЕС и ние все още не сме намерили онези пътища и механизми, чрез които да поставим българските национални интереси на масата на Европейския парламент и в ЕК. "Поради това ние често пъти сме потърпевши, тъй като вече на всички е известно, че ЕС не е благороден пансион, а общност, в която икономическите и политическите интереси взаимодействат по отношение налагането на глобалната перспектива на съюза и, от друга страна, е общност, в която националните интереси остро противоборстват", допълни той. В заключение той заяви, че в следващите месеци БСП ще предложи поредица от изменения в Закона за земеделските земи, както и, че по-нататъшните действия ще бъдат обсъдени с другите политически партии, които са подкрепили мораториума.